Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ασφαλιστικές Εταιρείες vs. Συνεργεία επισκευών παρμπρίζ: Το Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Δημοσίευση: 15/11/2023
Φλόριντα, ασφαλιστικές εταιρείες, απάτη συνεργείο παρμπρίζ

Το Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα πρόσφατα πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών στην πολύχρονη αντιπαράθεσή τους με τις επιχειρήσεις επισκευής παρμπρίζ. Με την κατάργηση της πρακτικής ανάθεσης παροχών και της προσφοράς δώρων στους ασφαλισμένους, η νομοθεσία φαίνεται να αλλάζει το τοπίο των δικαστικών αντιπαραθέσεων στον τομέα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα μένει τώρα να αποφασίσει σε έναν ακόμη γύρο αυτής της διαμάχης, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά εναντίον των επιχειρήσεων επισκευής παρμπρίζ σε περιπτώσεις ανάθεσης παροχών (AOB).

Το Εφετείο του 11ου Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ πιστοποίησε αυτήν την ερώτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, ζητώντας να δώσει μια απάντηση σχετικά με το εάν ο Νόμος Επισκευής Αυτοκινήτων της Φλόριντα παρέχει σε μία ασφαλιστική τη δυνατότητα αγωγής ή εάν ο νόμος περιορίζει τις αγωγές μόνο σε πραγματικούς πελάτες, όπως υποδηλώνει η διατύπωση του.

Το ερώτημα πηγάζει από μια υπόθεση που έχει φέρει τα πάνω κάτω στα δικαστήρια της Φλοριντα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, την υπόθεση μεταξύ GEICO Ασφαλιστικές Εταιρίες εναντίον Glassco Inc. και των ιδιοκτητών της. Η Glassco είναι μια κορυφαία εταιρία επισκευών στη Φλόριντα, αλλά αναθέτει υπεργολαβία στο μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αντικατάστασης και επισκευης τζαμιών, εξήγησαν οι δικαστές του 11ου Περιφερειακού Δικαστηρίου.

Από το 2016, η Glassco επισκεύασε ή αντικατέστησε εκατοντάδες τζάμια για οδηγούς που είχαν παραχωρήσει τα οφέλη από την ασφάλισή τους στην Glassco, χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους. Οι ασφαλιστικές πολιτικές της GEICO χορηγούσαν στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα κατάστημα επισκευών για την επισκευή ή αντικατάσταση ενός τζαμιού.

Οι πολιτικές επίσης ανέφεραν ότι οι ασφαλιστικές πρέπει να αποζημιώνουν τα συνεργεία στην “επικρατούσα ανταγωνιστική τιμή”, βάση εν μέρη των Εθνικών Προδιαγραφών για την επισκευή γυαλιών αυτοκινήτου.

Σε επιστολή που απέστειλε η ασφαλιστική GEICO σε συνεργεία το 2012, ανέφερε πως θα πληρώνει μόνο ένα μέρος -μειωμένο κατά μεγάλο βαθμό- της τυπικής τιμολόγησης NAGS (National Auto Glass Specifications)

Στο χρονικό διάστημα από το 2016 έως και το 2019 η Glassco είχε ολοκληρώσει 1.773 περιπτώσεις επισκευών και υπέβαλλε τις ανάλογες αξιώσεις στην GEICO. Η ασφαλιστική ωστόσο πλήρωσε μόνο ένα ποσό του τιμολογίου, το οποίο οδήγησε την Glassco να υποβάλλει αγωγή. 

Το Δικαστήριο θεώρησε ότι η ασφαλιστική GEICO έκανε λάθος στις αποζημιώσεις 11 περιπτώσεων και ότι το ποσό αποζημίωσης που έδωσε η ίδια δεν ανταποκρινόταν στην “επικρατούσα ανταγωνιστική τιμή”. Διευθετήθηκαν ακόμα 53 άλλες (περίπου) υποθέσεις ενώ οι υπόλοιπες έμειναν σε εκκρεμότητα.

Στη συνέχεια η GEICO κατέθεσε απ’ την πλευρά της μήνυση υποστηρίζοντας πως η Glassco είχε διαπράξει απάτη παραβιάζοντας τον νόμο της πολιτείας και ζητώντας αποζημίωση $700.000, δηλαδή το ποσό που είχε καταβάλει η ασφαλιστική στο συνεργείο. Παράλληλα υποστήριξε πως το συνεργείο δεν παρείχε γραπτές εκτιμήσεις και τιμολόγια στους ασφαλισμένους και ότι δεν ενημέρωνε τους ασφαλισμένους πως η δουλειά θα ανατεθεί σε υπεργολαβία σε άλλα καταστήματα. 

Φτάνοντας στο παρόν, το Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα ενέκρινε το νομοσχέδιο 1002 της Γερουσίας με το οποίο λύνονται οι αναθέσεις παροχών (AOB) για την επισκευη υαλοπινάκων αυτοκινήτων μετά από χρόνια επιμονή του ασφαλιστικού κλάδου, για το γεγονός πως οι υπάρχουσες ρυθμίσεις επέτρεπαν τους επισκευαστές να αυξήσουν τις τιμές και στη συνέχεια να υποβάλλουν αγωγές που ξεπερνούσαν κατά πολύ την πραγματική αξία της επισκευης, στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»