Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Οι ασφαλιστές στη Βρετανία έχουν 3 μήνες να αποδείξουν ότι προσφέρουν αξία στους πελάτες τους – “Έρχονται γερές κυρώσεις” προειδοποιεί η FCA

Δημοσίευση: 20/09/2023
αξία, ασφαλιστικές εταιρείες, FCA

Ο ρυθμιστικός φορέας της Βρετανίας για τον χρηματοοικονομικό τομέα, FCA,  έδωσε περιθώριο τριών μηνών στις εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων για να βελτιώσουν την προσφερόμενη στους πελάτες τους αξία όσον αφορά τα προϊόντα που συμπληρώνουν την ασφάλιση υπό την απειλή δυνητικών κυρώσεων σε αντίθετη περίπτωση.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να ελέγξουν εάν τα προϊόντα αντικατοπτρίζουν την αξία τους, μια απαίτηση που ενισχύθηκε από τον αυστηρότερο γενικό κανόνα “καταναλωτικού καθήκοντος” που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο. Επιπλέον, δήλωσε ότι εντόπισε αποδείξεις ότι ορισμένα εγγυημένα προϊόντα ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων (guaranteed asset protection products – GAP), που καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ της αρχικής αγοραστικής αξίας ενός αυτοκινήτου και της τρέχουσας τιμής της αγοράς, πιθανότατα δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες για την αξία.

Η ασφάλιση GAP καλύπτει την διαφορά από τις ελλείψεις όταν ένα αυτοκίνητo διαγράφεται ή δηλώνεται κλεμμένο.

“Αυτό είναι ένα πρώιμο βήμα της δουλειάς που πρόκειται να κάνουμε αναλογιζόμενοι το καταναλωτικό καθήκον”, δήλωσε ο Matt Brewis, διευθυντής ασφαλίσεων στην FCΑ, σε ανακοίνωσή του.

Η FCΑ ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα της δείχνουν ότι στην ασφάλιση GAP μόνο το 6% του ποσού που πληρώνουν οι πελάτες σε ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλεται ως αποζημίωση σε αιτήσεις.

“Εάν οι εταιρείες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προσφέρουν δίκαιη αξια στους πελάτες τους, πρέπει να περιμένουν επιπλέον ενέργειες από τον ρυθμιστή”, δήλωσε ο Brewis στη συνέχεια.

Η FCΑ πρόσθεσε ότι υπάρχουν παραδείγματα μερικών εταιρειών που καταβάλλουν μέχρι και το 70% της αξίας των ασφαλίστρων ως προμήθεια σε μέρη της αλυσίδας διανομής, όπως οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Γενικότερα στη λιανική ασφάλιση, που περιλαμβάνει την ασφάλιση κατοικίας, η FCΑ δήλωσε ότι πολύ συχνά εντοπίζει σοβαρά παραπτώματα σε τομείς όπως οι διακρίσεις στις πρακτικές τιμολόγησης και χρονοβόρα αναμονή όπως επίσης και καθυστέρηση στις περιπτώσεις διακανονισμού.

“Τα δεδομένα της Υπηρεσίας Χρηματοδοτικού Διαμεσολαβητή για το διάστημα από Απρίλιο έως Ιούνιο του 2023 δείχνουν ότι τα παράπονα που σχετίζονται με την ασφάλιση αυτοκινήτου και κτιρίων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταία πέντε χρόνια”, δήλωσε η FCΑ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»