Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

Ευ. Λέκκας: Πάνω από 1 δισ. το κόστος των ζημιών

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Οπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, “το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον ”Ιανό”. Στον “Ιανό” είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής”.

“Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας των χιλίων χρόνων (σ.σ η ανώτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα χιλίων χρόνων) που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2019 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση”,  πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως “μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας”.

Διευκρίνισε πως η “Daniel” προκάλεσε όχι μόνο πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έντονες διαβρώσεις και οι μεγάλες κατολισθήσεις.

Σχετικά με το κόστος των ζημιών, εκτίμησε πως θα ξεπεράσει την εκτίμηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (κόστος υπερδιπλάσιο εκείνου του “Ιανού”).

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα