Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

CNP Cyprus: Ελληνική Τράπεζα και ERGO σε αγώνα για την απόκτηση της θυγατρικής του γαλλικού κολοσσού ασφαλίσεων CNP Assurances

Δημοσίευση: 29/01/2024
CNP Cyprus

Ανακοινώσεις περί πιθανής αλλαγής στην ιδιοκτησία της CNP Cyprus Insurance Holdings έχουν στρέψει τα βλέμματα στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός CNP Assurances συζητά την πώληση του ποσοστού συμμετοχής του στην εταιρεία, αφήνοντας την Ελληνική Τράπεζα με βασικό μέτοχό της τη Eurobank και τον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο ERGO Insurance Group να εξετάζουν τη δυνατότητα απόκτησης.

Η CNP Cyprus Insurance Holdings έχει εδραιώσει τη θέση της στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά, κατέχοντας σημαντικά μερίδια τόσο στον κλάδο ζωής (23%) όσο και στις γενικές ασφαλίσεις (14%). Οι πρόσφατες εξελίξεις με βάση δημοσίευμα της “Καθημερινής” της Κύπρου, αναφέρουν ότι ο γαλλικός όμιλος CNP Assurances εξετάζει τη δυνατότητα να πωλήσει το ποσοστό του στην CNP Cyprus, αποχωρώντας από την ασφαλιστική αγορά της Κύπρου.

Οι συζητήσεις για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής του γαλλικού ομίλου ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες, και πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την CNΡ Cyprus, αλλά οι πληροφορίες δείχνουν ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκτός από τη Eurobank (μέσω της Ελληνικής), ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός, ΕRGO Insurance Group. Η ΕRGO είναι παγκοσμίως γνωστή και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, με έμφαση στην Ευρώπη και την Ασία.

Να σημειωθεί πως η Eλληνική Τράπεζα στην Κύπρο κατέχει ήδη ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 7,3% στον κλάδο ζωής και 7,5% στις γενικές ασφαλίσεις. Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν υπέρ της Ελληνικής Τράπεζας, η Eurobank εμμέσως θα στεφθεί κυρίαρχος της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς κατέχοντας αθροιστικά μερίδια άνω του 35% στον κλάδο Ζωής και άνω του 23% στις γενικές ασφαλίσεις.

Μεταξύ των υπολοίπως διεκδικητών βρίσκεται η BNP Paribas ενώ ενδιαφέρον επέδειξε και η Societe Generale.

Η ιδιοκτησία της CNΡ Cyprus Insurance Holdings παραμένει αβέβαιη, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, η CNP Cyprus αναφέρει πως “εάν και όταν υπάρξει συγκεκριμένη εξέλιξη για υλοποίηση ενός τέτοιου ενδεχομένου, θα ενημερωθεί κατάλληλα το επενδυτικό κοινό”.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»