Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Eurohold: Ολοκληρώνει την εξαγορά των επιχειρήσεων του Ομίλου CEZ στη Βουλγαρία

Δημοσίευση: 29/07/2021

Αναδύεται σε μια κορυφαία εταιρεία χρηματοδότησης και κοινής ωφέλειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που εξυπηρετεί περισσότερους από 7 εκατομμύρια πελάτες σε 11 χώρες

Еurohold Bulgaria AD, η μεγαλύτερη βουλγαρική δημόσια εταιρεία χαρτοφυλακίου και ένας κορυφαίος ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ολοκλήρωσε επίσημα την εξαγορά επτά θυγατρικών του τσεχικού ενεργειακού ομίλου CEZ στη Βουλγαρία για 335 εκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η Еurohold, μέσω της εξ ολοκλήρου θυγατρικής της εταιρείας Eastern European Electric Company (EEEC), απέκτησε ποσοστό 67% στην CEZ Distribution Bulgaria – τον μεγαλύτερο διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία (με 40% μερίδιο αγοράς) και την CEZ Electro Bulgaria – τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, καθώς και το 100% του κεφαλαίου της CEZ Trade Bulgaria – ο μεγαλύτερος έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία. Άλλα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν ήταν η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής CEZ ICT Bulgaria, το ηλιακό πάρκο Free Energy Project Oreshetz, ο σταθμός παραγωγής ενέργειας καύσης βιομάζας Bara Group και η CEZ Bulgaria, συντονιστής των μονάδων του Ομίλου CEZ στη Βουλγαρία.

Με την απόκτηση και ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου CEZ, η Еurohold θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετεί σε πάνω από 7 εκατομμύρια και θα απασχολεί περισσότερα από 6.000 άτομα σε 11 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEE) και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (FSU). Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα της συνδυασμένης εταιρείας αναμένεται να υπερβούν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το EBITDA της προβλέπεται να φτάσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την αναπτυξιακή στρατηγική, η Еurohold αναμένει να αποφέρει έσοδα και EBITDA περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως έως το 2025, αντίστοιχα.

«Αυτή η εξαγορά θυγατρικών του Ομίλου CEZ αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη όχι μόνο της εταιρείας μας, αλλά και της βουλγαρικής οικονομίας. Έχει εξασφαλίσει εισροή άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στη βουλγαρική οικονομία εάν εκτιμήσουμε τη συνολική αξία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της τιμής της συναλλαγής, την επικείμενη υποχρεωτική προσφορά προσφοράς στους μετόχους μειοψηφίας σε δύο από τις εξαγορασμένες εταιρείες και το επενδυτικό πρόγραμμα της CEZ στη Βουλγαρία. Επιπλέον, η εξαγορά θα προσφέρει στους πελάτες και τους επενδυτές μας μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε κάθε πτυχή και θα δημιουργήσει πιθανές συνέργειες και ευνοϊκές ευκαιρίες. Μετά την επιτυχή ενσωμάτωση των θυγατρικών του Ομίλου CEZ, η Eurohold θα στοχεύσει στην υποστήριξη του τρέχοντος και του μελλοντικού επενδυτικού προγράμματος της CEZ στη Βουλγαρία με επίκεντρο την εξυπηρέτηση πελατών, την αναβάθμιση και τη συντήρηση του δικτύου, τις καινοτομίες, τις τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση, καθώς και την ανανεώσιμη ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση. Είμαστε ευγνώμονες στην ομάδα διαχείρισης του Ομίλου CEZ για τον επαγγελματισμό και τη συνεργασία τους και θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συνεργάτες μας που συμμετείχαν στη συμφωνία – τράπεζες, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, δικηγόροι, υπάλληλοι και σε ολόκληρη την ομάδα περισσότερων από 100 ατόμων που ασχολήθηκαν αυτή η μεγάλη συναλλαγή. Η Еurohold θα επικεντρώσει τη μελλοντική της ανάπτυξη σε δύο βασικούς τομείς – την ασφάλιση και την ενέργεια. Έχουμε ήδη αναπτύξει έναν κορυφαίο ασφαλιστικό όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στις αγορές CEE, SEE και FSU. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η ανάπτυξη της Ανατολικής Ευρώπης Ηλεκτρικής Εταιρείας σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην περιοχή CESEE », σχολίασε ο Ασέν Χρίστοφ, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Eurohold Bulgaria.

Η Еurohold θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας ομάδας διοίκησης της CEZ Bulgaria προκειμένου να εξασφαλίσει την δεξιοτεχνία και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί με την πάροδο των ετών, ενώ ταυτόχρονα καλεί νέα μέλη να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο, καθένα από τα οποία έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας σε ο τομέας σε κορυφαίες θέσεις σε εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Η Еurohold, με επικεφαλής τον όμιλο M&A και την επενδυτική τράπεζα Euro-Finance AD, χρηματοδότησε την εξαγορά θυγατρικών του Ομίλου CEZ στη Βουλγαρία με ένα συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων μέσω αύξησης κεφαλαίου και προσφοράς νέων δημόσιων μετοχών στο Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας (BSE) καθώς και ένα ολοκληρωμένο πακέτο χρηματοδότησης που περιλαμβάνει μια στρατηγική δομημένη επένδυση από την Metric Capital Partners, όπου η JP Morgan AG ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Η J.P. Morgan AG ενήργησε ως η Sole Structuring Bank, Bookrunner και Initial Mandated Lead Arranger στη διευκόλυνση κοινοπρακτικού δανείου, με την Bank of China Luxembourg, την Raiffeisen Bank International AG, την Raiffeisen Bank Bulgaria και την Unicredit Bulbank – ως Bookrunners και Mandated Lead Arranger. Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας (BSTDB), η DSK Bank, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η OTP Bank ενήργησαν ως Mandated Lead Arranger και η Eurobank Bulgaria, η International Investment Bank και η United Bulgarian Bank ενήργησαν ως Lead Arranger.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Еurohold συγκέντρωσε πάνω από 157 εκατομμύρια BGN (80,5 εκατομμύρια ευρώ) σε ίδια κεφάλαια στην BSE μέσω μιας νέας έκδοσης μετοχών που υποστηρίχθηκε από διεθνείς και τοπικούς επενδυτές, οι οποίοι είχαν εγγραφεί και πληρώσει για 63 εκατομμύρια νέες μετοχές. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η Starcom Holding AD, πλειοψηφικός μέτοχος της Еurohold, παρέμεινε ελεγχόμενος μέτοχος, κατέχοντας ποσοστό άνω του 50% στην εταιρεία. Η αύξηση κεφαλαίου υποστηρίχθηκε επίσης από τη Διεθνή Τράπεζα Οικονομικής Συνεργασίας (IBEC). Ένας κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ απέκτησε μερίδιο 9% στην Еurohold και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία μετά την Starcom και την KJK, ενισχύοντας περαιτέρω τη βάση των μετόχων και τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης της Еurohold.

Ο βουλγαρικός επενδυτικός διαμεσολαβητής Euro-Finance AD ήταν ο επικεφαλής διευθυντής της δημόσιας προσφοράς. Η Renaissance Capital ενήργησε ως μοναδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και συντονιστής δημόσιας προσφοράς στο Eurohold σε σχέση με την προσφορά.

Ακολουθούν οι άλλοι κύριοι σύμβουλοι που συμμετείχαν σε αυτήν τη συναλλαγή μαζί με την Euro-Finance, την J.P. Morgan AG και την Renaissance Capital:

  • Morrison & Foerster, White & Case, Loyens & Loeff, De Brauw, STZ Law and Boyanov & Co – English, Dutch & Bulgarian Legal advisors, and Legal Due Diligence Providers
  • PWC – Financial and Tax Due Diligence Advisor
  • PWC – Commercial Due Diligence Advisor
  • NERA – Regulatory Due Diligence Advisor
  • AFRY – Technical, Health, Environmental and Social Due Diligence Аdvisor
  • Grant Thornton – Tax Structuring Аdvisor
  • The Bank of New York Mellon – Agent
  • The BNY Mellon Corporate Trustee Services – Security Agent
  • DSK Bank – Bulgarian Security Agent

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Επιβολή προστίμου και εντολή συμμόρφωσης σε Ευρωβουλευτή και στο Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν διαρροής αρχείου προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έλαβε μεγάλο πλήθος καταγγελιών σχετικά με αζήτητη πολιτική επικοινωνία μέσω e-mail που εστάλη την 1/3/2024, με

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»