Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

EuroAsia Interconnector: Η απομονωμένη Κύπρος εισάγεται στον ενεργειακό χάρτη

Δημοσίευση: 26/07/2023
EuroAsia Interconnector, Κύπρος

Σημαντικά και μακροχρόνια θα είναι τα οφέλη για την Κύπρο από την κατασκευή και λειτουργία του EuroAsia Interconnector, που διασυνδέει ηλεκτρικά τα εθνικά δίκτυα ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με την Ευρώπη.

  • Ενεργειακή ασφάλεια και τερματισμός της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου
  •  Μείωση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή
  •  Αύξηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μείωση κόστους εκπομπών CO2

Με την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector τερματίζεται η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, που σήμερα είναι το τελευταίο απομονωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, με την ηλεκτρική διασύνδεση θα μειωθεί σημαντικά το κόστος και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και θα καταστήσει πιο ανταγωνιστική την κυπριακή οικονομία.

Η Κύπρος αποκτά αξιόπιστη και πράσινη ηλεκτροδότηση με περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και διασυνδέεται με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, το 2029, η Kύπρος τερματίζει την ενεργειακή της απομόνωση και διασφαλίζει την ενεργειακή της ασφάλεια ως πλήρες μέλος του ενεργειακού δικτύου της Ευρώπης.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, θα είναι ο πρώτος ηλεκτρικός διάδρομος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και η μεγαλύτερη διασύνδεση στον κόσμο που ανέρχεται στα 890 χιλιόμετρα και η βαθύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στα 3,000 μέτρα.

Επίσης ο ΕuroAsia Interconnector:

– Θα προσφέρει αδιάλειπτη αμφίδρομη ροή ενέργειας, ανάπτυξη των ΑΠΕ και μείωση των εκπομπών ρύπων CO2.

– Θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.

– Θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακά πράσινη και αναπτυξιακή, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Η ΕuroAsia Interconnector έχει εξασφαλίσει χορηγία 658 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη χορηγία που εξασφάλισε έργο στην Κύπρο. Και επιπρόσθετη χορηγία 100 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμεία Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση ΕuroAsia Interconnector στηρίζεται διαχρονικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα κράτη Kύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ. Με την ηλεκτρική διασύνδεση να βρίσκεται σε πορεία έναρξης υλοποίησης, ένα όραμα δεκαετιών για την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ευρώπη και την περιοχή μας γίνεται πραγματικότητα.

Σχετικά με την EuroAsia Interconnector

Η ΕuroAsia Interconnector είναι μια πολυτερματική διασύνδεση 2.000 MW που συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με την Ευρώπη. Η ΕuroAsia Interconnector είναι η μεγαλύτερη, με 890 km και βαθύτερη, έως 3.000 m, διασύνδεση HVDC στον κόσμο. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και δημιουργεί μια αξιόπιστη πράσινη διασύνδεση για την Ευρώπη. Μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και εξυπηρετεί το όραμα της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΕuroAsia Interconnector είναι ένα κορυφαίο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCl) και συμπεριλήφθηκε και στις πέντε λίστες PCl από το 2013.

Έχει χαρακτηριστεί ως «ηλεκτρικός διάδρομος» της ΕΕ, που διασυνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Μετά την έγκριση της επιχορήγησης CEF ύψους 658 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ΕuroAsia Interconnector προχωρά στη φάση κατασκευής.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στο Δ.Σ του ΣΕΒ η Φίλιππα Μιχάλη

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. Στην ηγεσία του Συνδέσμου εξελέγη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»