Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

ERGO Blog: 10+2 tips για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι

Δημοσίευση: 22/11/2022
ERGO Blog: 10+2 tips για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι
ERGO Blog: 10+2 tips για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι

Χρήσιμες συμβουλές από την ERGO για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας!

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μείωση της ενέργειας που καταναλώνουμε είναι απαραίτητη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για και την μείωση των οικογενειακών δαπανών. Αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες και κάνοντας χρήση της έξυπνης τεχνολογίας, ο στόχος θα είναι πιο εύκολα εφικτός.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια χρήσιμα tips της ERGO που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι:

1. Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Κάνοντας χρήση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15-20%.

2. Σωστή διαχείριση του ψυγείου

Ανοίγουμε το ψυγείο όποτε χρειάζεται και ελαχιστοποιούμε τον χρόνο επαναφοράς της ψύξης, με συνέπεια την μειωμένη κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

3. Πλύσιμο ρούχων

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

4. Μαγείρεμα

Κλείνουμε το φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό. Σημαντική εξοικονόμηση επιτυγχάνεται με τη χρήση χύτρας ταχύτητας στο μαγείρεμα.

5. Ρύθμιση θερμοστατών

Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και του air condition (εάν το αφήνουμε ανοιχτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.

6. Συντηρημένα και χωρίς εμπόδια θερμαντικά σώματα

Πραγματοποιούμε σωστή τακτική συντήρηση των θερμαντικών σωμάτων, ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη απόδοση. Επίσης, δεν καλύπτουμε επιφάνειες καλοριφέρ, με άσκοπα αντικείμενα ή έπιπλα  που απορροφούν ή εμποδίζουν την θερμότητα.

7. Απομόνωση-κλείσιμο χώρων που δεν χρησιμοποιούνται

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, μπορούμε να κλείσουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) σε χώρους του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά.

8. Αποφυγή διαρροών θερμότητας σε πόρτες και παράθυρα

Τοποθετούμε κατάλληλες ταινίες (αεροστόπ) και κουρτίνες σε πόρτες και παράθυρα. Η απώλεια θερμότητας σε μη σωστά μονωμένα παράθυρα και πόρτες, φτάνει μέχρι και 10%.

9. Ηλεκτρονικοί θερμοστάτες

Εγκαθιστώντας ηλεκτρονικά προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε διαφορετικές θερμοκρασίες για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το ίδιο ισχύει επίσης και με τη χρήση σχετικών εφαρμογών για την απομακρυσμένη λειτουργία του σώματος θέρμανσης ή ψύξης που χρησιμοποιούμε.  Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να πετύχουμε την πιο σωστή και οικονομική χρήση των συσκευών μας.

10. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led

Χρησιμοποιώντας λάμπες LED, εξασφαλίζουμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος που φτάνει το 80%, καθώς οι λάμπες αυτές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Πιο συγκεκριμένα, διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

11. Τηλεόραση-Η/Υ

Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε ή μαθαίνουμε τη χρήση της επιλογής ECO που έχουν πλέον οι νέες συσκευές.

12. Κλείσιμο συσκευών

Κλείνουμε τις συσκευές αντί να τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Πολύ καλή λύση αποτελούν τα πολύμπριζα με ενσωματωμένο διακόπτη παροχής ρεύματος.

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις σωστές επιλογές, χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια κι έτσι εξοικονομούμε χρήματα απολαμβάνοντας πιο ξέγνοιαστα τη ζεστασιά του σπιτιού μας. Ακόμα και μια μικρή συνήθεια που θα αλλάξουμε, μπορεί να έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Από την ομάδα της ERGO,

Γεώργιος Πατιτάκης

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»