Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Ergo Blog: H Παναγιώτα Σταμούλη μιλά για την σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας

Δημοσίευση: 15/06/2023
ergo, Παναγιώτα Σταμούλη, αιμοδοσία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η Παναγιώτα Σταμούλη, HR Business Partner και πρέσβειρα της διοργάνωσης αιμοδοσίας στην ERGO, μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες μας στην κοινότητα και τον οργανισμό μας στο σύνολό του.

Συμμετέχοντας ενεργά στην αιμοδοσία, αποδεικνύουμε τις κοινές μας αξίες της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, οι οποίες εκτείνονται πέρα από το πεδίο της ασφάλισης και διαμορφώνουν την ταυτότητά μας ως υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες. Η εθελοντική αιμοδοσία όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά και ενισχύει την αίσθηση υπερηφάνειας, ενότητας και σκοπού εντός του οργανισμού μας.

Καθώς τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ας εμπνευστούμε για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας και ας ενισχύσουμε τις αξίες που καθορίζουν την ERGO Ασφαλιστική.

Ergo Blog: H Παναγιώτα Σταμούλη μιλά για την σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας

Πως αποφάσισες να αναλάβεις τη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στην ERGO;

Η εθελοντική αιμοδοσία στην ERGO Ασφαλιστική αποτελεί παράδοση δεκαετιών, αναδεικνύοντας την ευαισθησία για την υγεία και τη διάθεση αλληλεγγύης των εθελοντών εργαζομένων της εταιρείας.

Η δράση της εθελοντικής αιμοδοσίας ξεκίνησε στην εταιρεία μας αρχικά από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης το 1995, με τη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Στη συνέχεια, το 2007 δημιουργήθηκε αντίστοιχη Τράπεζα Αίματος στα γραφεία της Αθήνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ‘’Αλεξάνδρα’’.

Η πρώτη Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με τη συμμετοχή 25 εργαζόμενων και εγώ είχα τη χαρά να διοργανώσω την τρίτη Αιμοδοσία τον Νοέμβριο του 2008. Από τότε έχω αναλάβει ανελλιπώς τη διοργάνωση αυτής της δράσης.

Αυτό που με παρακίνησε να συνδράμω στην εθελοντική αιμοδοσία, είναι πως κάθε αιμοδοσία είναι μια έμπρακτη πράξη κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Κάθε νέος αιμοδότης είναι πρεσβευτής της ζωής. Μια σταγόνα αίμα προσφέρει ζωή.

Υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή από τους εργαζόμενους της ERGO;

Η συμμετοχή των εργαζόμενων της ERGO στις Αιμοδοσίες είναι σημαντική. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι κάποιοι συνάδελφοι προτρέπουν τα ενήλικα παιδιά τους να συμμετέχουν στις αιμοδοσίες που διοργανώνει η εταιρεία και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς. Παραδείγματα που οι νέες γενιές έχουν ανάγκη για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Εξίσου ενθαρρυντική είναι και η συμμετοχή των νέων προσλήψεων της εταιρείας που συμβάλουν σημαντικά στη συγκέντρωση των απαιτούμενων μονάδων αίματος.

Κάθε πότε γίνονται αιμοδοσίες στην εταιρία;

Οι αιμοδοσίες στην εταιρεία διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο, μία φορά κάθε εξάμηνο. Συνήθως το Δεκέμβριο και τον Ιούνιο.

Πόσο σημαντικές είναι δράσεις όπως η αιμοδοσία, για τους εργαζόμενους της ERGO και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο;

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό μας. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα οι αιμοδότες εθελοντές είναι ακόμα λίγοι συγκριτικά με τις με τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα να εισάγουμε φιάλες αίματος από άλλες χώρες.

Η αιμοδοσία δεν ωφελεί μόνο τους δέκτες του αίματος, αλλά έχει πολλά οφέλη και για τους δότες. Ενδεικτικά:

  • Η αιμοδοσία ισορροπεί τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα από την έλλειψή του και αυτό είναι πολύ πιο σύνηθες, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό. Η αιμοδοσία βοηθά στην απελευθέρωση του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα.
  • Προστατεύει από την καρδιακή προσβολή. Οι αιμοδότες έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.
  • Η αιμοδοσία μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι τακτικοί αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο διότι μειώνεται η πηκτικότητα του αίματός τους.
  • Προστατεύει από τις θρομβώσεις. Η αιμοδοσία βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος και μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.

Η εταιρεία, συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις, προσφέρει έναν θετικό αντίκτυπο στη κοινωνία γύρω της, γεγονός σημαντικό καθώς κανείς δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον που δεν στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεισφοράς.

Διαβάστε περισσότερα: Ergo Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»