Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: 7+1 χρήσιμες συμβουλές για να μην σε πιάσουν κορόιδο

Δημοσίευση: 04/12/2023
μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρύβει παγίδες, οπότε χρειάζεται περισσότερη προσοχή και σωστή προετοιμασία. Ενώ τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μπορεί να προσφέρουν οικονομικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα καινούργια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση.

Ακολουθώντας μερικά βήματα μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι ότι το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα αποκτήσουμε θα μας λύσει τα χέρια και δεν θα μας δημιουργήσει νέα προβλήματα. Καλό θα είναι λοιπόν, να ελέγξουμε τα παρακάτω:

Συνοδευτικά έγγραφα

Βεβαιωνόμαστε ότι το αυτοκίνητο διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της άδειας κυκλοφορίας σε ισχύ, των πληρωμένων τελών κυκλοφορίας, της κάρτας καυσαερίων και της βεβαίωσης από το ΚΤΕΟ.

Βιβλίο συντήρησης

Ελέγχουμε το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου για να διαπιστώσουμε αν έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα απαραίτητα σέρβις. Αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε σίγουροι για τη σωστή συντήρησή του αλλά και την ακριβή καταγραφή των χιλιομέτρων.

Αμάξωμα

Ελέγχουμε προσεκτικά το αμάξωμα του αυτοκινήτου για πιθανές φθορές ή χτυπήματα. Ένας έμπειρος μηχανικός μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε αν το πλαίσιο του αυτοκινήτου είναι ταλαιπωρημένο ή αν το αυτοκίνητο έχει επισκευές μετά από κάποιο τρακάρισμα. Ελέγχουμε επίσης την κατάσταση των ελαστικών για τυχόν φθορές στο πέλμα και κοιτάζουμε την ημερομηνία κατασκευής από τους αριθμούς που αναγράφονται επάνω τους.

Καμπίνα

Εξετάζουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων, της ταπετσαρίας, των ζωνών ασφαλείας και της λειτουργίας όλων των χειριστηρίων και διακοπτών.

Test drive

Πραγματοποιούμε ένα σύντομο test drive για να αξιολογήσουμε την οδική συμπεριφορά του, τα φρένα, τα αμορτισέρ, την ακρίβεια του τιμονιού και γενικά την κατάσταση του αυτοκινήτου εν κινήσει.

Κατάσταση αυτοκινήτου

Ένας πλήρης τεχνικός έλεγχος μπορεί να μας προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά για την κατάσταση του αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρει. Για αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε από ένα συνεργείο που εμπιστευόμαστε να προχωρήσει σε έναν συνολικό έλεγχο του αυτοκινήτου από ειδικό τεχνικό.

Κόστος συντήρησης

Με βάση τη χρονολογία, το βιβλίο με τα σέρβις και τις φθορές του αυτοκινήτου, μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για το κόστος των ανταλλακτικών που ενδεχομένως να χρειαστούν στο άμεσο μέλλον, καθώς, όσο ένα αυτοκίνητο «γερνάει» αυξάνεται και το κόστος συντήρησής του.

Εγγύηση

Εξετάζουμε την εγγύηση που προσφέρεται για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πρέπει να συνοδεύονται από τουλάχιστον 2ετή εγγύηση. Ωστόσο, οι συμφωνίες εγγύησης μπορεί να ποικίλουν από έμπορο σε έμπορο, οπότε είναι σημαντικό να τις εξετάσουμε προσεκτικά και να κατανοήσουμε τους όρους.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες μιας καλής αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου κι έτσι θα βγούμε μακροχρόνια κερδισμένοι.

Επιπλέον, εξίσου σημαντική είναι και η ασφάλιση αυτοκινήτου, ώστε να είμαστε προστατευμένοι εμείς και το αυτοκίνητό μας σε κάθε περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η ERGO δημιούργησε τα προγράμματα ασφάλισης ERGO My Auto powered by Drive&Win, που μας βοηθούν να οδηγούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και μας επιβραβεύουν για αυτό.

Τα προγράμματα παρέχονται με αρχική έκπτωση 15%, ενώ οι οδηγοί μπορούν να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στην ανανέωση με βάση το οδηγικό τους προφίλ. Με το σκεπτικό ότι ένας καλός οδηγός που είναι προσεκτικός, φρενάρει προοδευτικά, στρίβει ομαλά, δεν αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες και σέβεται το περιβάλλον μειώνοντας την κατανάλωση του οχήματός του, είναι λογικό να κερδίζει ακόμα χαμηλότερα ασφάλιστρα για το όχημά του.

Πώς εξασφαλίζεται αυτό; Μέσω της εφαρμογής ERGO Drive&Win, στην οποία εγγράφεται κάθε νέος πελάτης αυτών των προγραμμάτων της ERGO. Στη συνέχεια, αφού κατεβάσει το app στο smartphone και συνδεθεί στην εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί αναλυτικά τη βαθμολογία του τόσο συνολικά όσο και ανά διαδρομή, με στόχο να βελτιώνει και να διατηρεί τις καλές οδηγικές του επιδόσεις, κερδίζοντας ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση στην ανανέωση του ασφαλιστηρίου του.

Ειδικά για αυτή την περίοδο, με κάθε νέο ασφαλιστήριο ετήσιας διάρκειας στα προγράμματα αυτά προσφέρεται έκπτωση έως και 15%. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ERGO www.ergohellas.gr ή να λάβετε απευθείας προσφορά εδώ.

Αναδημοσίευση: Ergo Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»