Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

ΕΝΦΙΑ & Ασφάλιση Κατοικίας: Τα 3 σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσίευση: 17/10/2023
ασφάλιση κατοικίας, φυσικές καταστροφές, ΕΝΦΙΑ, ιδιοκτήτες

Από το 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει μειωμένο φόρο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους για τους κινδύνους του σεισμού, της πλημμύρας και της πυρκαγιάς. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιoκτήτες σπιτιών με ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα έχουν έκπτωση έως και 10% στον φόρο ιδιοκτησίας τους για το έτος 2023.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επωφεληθούμε της έκπτωσης;

Για να λάβουμε την έκπτωση θα πρέπει:

  • Το συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας να καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου. Ως αξία ακινήτου θεωρείται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Η αξία ανακατασκευής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εμπιστευτούμε έναν εξειδικευμένο ασφαλιστικό σύμβουλο, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια αστοχία που δεν θα μας επιτρέψει να επωφεληθούμε της μείωσης στο φόρο. Το ελάχιστο αυτό κόστος αναφέρεται στο νόμο που ψηφίστηκε, ωστόσο μπορεί να αναθεωρηθεί με υπουργική απόφαση.
  • Η κατoικία να είναι ασφαλισμένη τουλάχιστον για ένα τρίμηνο του 2023. Αν λόγου χάρη το ακίνητό μας είναι ασφαλισμένο μόνο για δύο μήνες, τότε δε δικαιούμαστε έκπτωση. Από το τρίμηνο και μετά υπολογίζεται αναλογικά η μείωση στο φόρο, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Πώς υπολογίζεται η έκπτωση που δικαιούμαστε στον EΝΦΙΑ;

Η έκπτωση υπολογίζεται αναλογικά με τη χρονική διάρκεια της ασφάλισης της κατoικίας μας. Συγκεκριμένα:

  • Η ετήσια ασφάλιση οδηγεί σε έκπτωση 10%.
  • Η εξάμηνη ασφάλιση οδηγεί σε έκπτωση 5%.
  • Η τρίμηνη ασφάλιση οδηγεί σε έκπτωση 2,5%.
  • Η δίμηνη ασφάλιση δεν οδηγεί σε κάποια έκπτωση.

Εξετάζοντας ένα πραγματικό παράδειγμα, αν πρέπει για το 2024 να καταβάλλουμε φόρο 300 ευρώ, εφόσον η κατoικία μας είναι ασφαλισμένη για όλο το 2023, θα εξοικονομήσουμε 30 ευρώ. Αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει 6 μήνες, η έκπτωση στον EΝΦΙΑ θα είναι 15 ευρώ. Αντίστοιχα, αν η κάλυψη αφορά τρίμηνη περίοδο τότε το κέρδος μας θα είναι 7,5 ευρώ.  Όσο μεγαλύτερη, επομένως, είναι η χρονική διάρκεια της ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερη και η έκπτωση που μπορούμε να λάβουμε.

Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου;

Οι δαπάνες ανοικοδόμησης και επισκευής μίας κατoικίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. Το να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε με δικά μας κεφάλαια το σπίτι μας μετά από μία φωτιά ή μία πλημμύρα μπορεί να είναι ανέφικτο. Το να πληρώσουμε όμως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα μας καλύψει το κόστος αυτό σε περίπτωση που ο κίνδυνος γίνει πραγματικότητα είναι εφικτό.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος για την ασφάλιση κατoικίας είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με την αξία του σπιτιού μας και τη δαπάνη που θα χρειαστεί να κάνουμε μετά από μία μεγάλη ζημιά. Για αυτό, καλό θα είναι να προνοούμε για οτιδήποτε έχει μεγάλη αξία για εμάς και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και την ευημερία μας. Ασφαλίζουμε το σπίτι μας γιατί έτσι εξασφαλίζουμε την περιουσία μας.

Τι να προσέξουμε;

Για να έχουμε καταρχήν ασφαλίσει σωστά την περιουσία μας και κατά δεύτερον να δικαιούμαστε την έκπτωση, είναι σημαντικό να έχουμε στο πλάι μας τον ασφαλιστικό μας διαμεσολαβητή, που θα προχωρήσει σε ανάλυση αναγκών και θα ελέγξει όλα τα δεδομένα προκειμένου να έχουμε την βέλτιστη σχέση κόστους – οφέλους στην ασφάλιση του σπιτιού μας.

Στην ERGO, η εξειδικευμένη ομάδα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μας μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά για να ασφαλίσετε την περιουσία σας και να επωφεληθείτε από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Με την ασφάλιση κατoικίας ERGO My Home, μπορείτε να απολαμβάνετε πλήρη κάλυψη για καιρικά και φυσικά φαινόμενα και άλλες μικρές ή μεγάλες ζημιές με μόνο από 12 ευρώ το μήνα*, και παράλληλα, μπορείτε να επωφεληθείτε από 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Επιλέξτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει εδώ, ή επικοινωνήστε με έναν πιστοποιημένο συνεργάτη της ERGO.

* Η τιμή είναι ενδεικτική για ασφάλιση διαμερίσματος 100 τ.μ., στην Αθήνα, κατασκευής 1990, με κάλυψη κτιρίου 150.000 €. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Πηγή: ERGO Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»