Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

ERGO Blog: 3 συμβουλές για να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας

Δημοσίευση: 09/08/2023
ενεργειακή απόδοση, ergo

Είναι γεγονός ότι η ενεργειακή απόδοση αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα  για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Αφορά τόσο τα οικονομικά μας, όσο και το περιβάλλον, προσφέροντας έναν πιο άνετο και ποιοτικό τρόπο ζωής. Πώς μπορούμε, όμως, να πετύχουμε αυτή την αναβάθμιση στο διαμέρισμά ή το ακίνητό μας; Πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε ένα παλιό ακίνητο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής;

Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ενεργειακά αποδοτικό και βιώσιμο περιβάλλον στο σπίτι μας.

Μόνωση

Η αποτελεσματική μόνωση είναι το Α και το Ω για την ενεργειακή απόδοση. Με το σφράγισμα των ρωγμών και των σχισμών γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες, αποτρέπουμε τη διαρροή θερμότητας. Επίσης, καλό θα είναι να ελέγχουμε τη μόνωση των τοίχων και των δαπέδων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μονωτικά υλικά, όπως γυψοσανίδες με μόνωση, ενισχυμένα τζάμια ή θερμομονωτικά υλικά για αυτό τον σκοπό.

Αλουμίνια:   

Τα παλιά αλουμίνια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή απώλειας ενέργειας. Εάν τα αλουμίνιά μας είναι παλιά και δεν έχουν καλή μόνωση, καλό θα είναι να τα αντικαταστήσουμε με ενεργειακά αποδοτικά αλουμίνια. Οι νέες γυάλινες ενεργειακές τζαμαρίες με διπλά ή τριπλά τζάμια παρέχουν καλύτερη μόνωση και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της θερμότητας εντός του διαμερίσματος. Αν το κόστος είναι αρκετά υψηλό, μπορούμε να κάνουμε χρήση κρατικών χρηματοδοτήσεων που κατά περιόδους προσφέρονται για αυτό τον σκοπό.

ERGO Blog: 3 συμβουλές για να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας

Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Αντικαθιστώντας τις παλιές συσκευές με νέες, που έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας αισθητά σε ετήσια βάση. Επιλέγουμε συσκευές με την ενεργειακή ετικέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δείχνει την κατανάλωση ενέργειας και την απόδοση της συσκευής.

LED φωτισμός:

Οι λαμπτήρες LED είναι πιο αποδοτικοί από άποψη ενέργειας και διαρκούν περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Αυτό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για τον φωτισμό και να μειώσει το κόστος του λογαριασμού ρεύματος.

ERGO Blog: 3 συμβουλές για να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Εγκαθιστώντας ηλιακά πάνελ και θερμοσίφωνες στην ταράτσα της πολυκατοικίας μας, τα οποία παράγουν καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να θερμάνει το νερό χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του ηλίου, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Διάφοροι αυτοματισμοί

Η χρήση έξυπνων τεχνολογιών και συστημάτων αυτοματισμού μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή απόδοση του διαμερίσματός μας. Με την εγκατάσταση έξυπνων θερμοστατικών βαλβίδων για τον έλεγχο της θέρμανσης, αισθητήρων φωτός για τον έλεγχο του φωτισμού και έξυπνων πριζών για την απενεργοποίηση των συσκευών σε αδράνεια εξοικονομούμε ενέργεια και βελτιώνουμε την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου μας.

Αυτόματος έλεγχος της θέρμανσης και της ψύξης:

Οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν να ρυθμίζουν αυτόματα τη θέρμανση και την ψύξη στο διαμέρισμά μας. Με τη χρήση αισθητήρων και προγραμματιζόμενων λειτουργιών, ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να προσαρμόζει αυτόματα τη θερμοκρασία στις ανάγκες μας, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας:

Επιλέγουμε οικιακές συσκευές με λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αυτόματος απενεργοποιητής, καθυστέρηση έναρξης και ρύθμιση ενεργειακής απόδοσης. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, εξοικονομώντας πολύτιμη ενέργεια.

ERGO Blog: 3 συμβουλές για να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας

Συνοψίζοντας, η μετάβαση σε ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι είναι ένα βήμα προς την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους ενέργειας. Με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενεργειακή απόδοση είναι μια συνεχής προσπάθεια και απαιτεί συνείδηση και υιοθέτηση νέων συμπεριφορών. Όσο σημαντική είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας, τόσο σημαντική είναι και η ουσιαστική προστασία που μπορούμε να του προσφέρουμε με ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα κατοικίας. Με την ασφάλιση κατοικίας προστατεύουμε την περιουσία μας από διάφορους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν το σπίτι μας και το περιεχόμενό του, όπως πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό, καθώς, επίσης, κλοπές και φθορές από απρόοπτες ζημιές, για παράδειγμα, διαρροή σωληνώσεων.

Για να φροντίσουμε, λοιπόν, επαρκώς την περιουσία μας, θα πρέπει να φροντίσουμε να επιλέξουμε και το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας. Το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας ΕRGO My Home προσφέρει ένα μεγάλο εύρος παροχών και καλύψεων ώστε να επιλέξετε το πακέτο που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση κατοικίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή συνεργάτη της ΕRGO, ώστε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα ΕRGO My Home και να σας προτείνει το πακέτο εκείνο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας ή αν θέλετε να λάβετε προσφορά ασφάλισης κατοικίας επιλέξτε εδώ.

Πηγή: Ergo Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ελληνική οικονομία ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η τιμή των ασφαλίστρων αυτοκινήτου το Νοέμβριο του 2021 - Στα ύψη ρεύμα και φυσικό αέριο κύπρο

Εφορία: Τέλος στις εικονικές δαπάνες

τη σταδιακή μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων εσόδων και εξόδων που αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία προχωρεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»