Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα: Που τοποθετούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες;

Δημοσίευση: 08/06/2023
επενδυτική βαθμίδα Ελλάδα, ασφαλιστικές εταιρείες
Γράφει ο Στέφανος Kοτζαμάνης,

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σε θέση να διευρύνει το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, σημείωσε ο Νίκος Χαλκιόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη, στο πλαίσιο του πρόσφατου 23ου ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου της Ύδρας, συμπληρώνοντας:

«Ο κίνδυνος της χώρας έχει μειωθεί και φαίνεται να είμαστε κοντά στη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς άλλωστε οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν καταστεί πλέον χαμηλότερες από αυτές της Ιταλίας. Πέρα από τη μείωση του κινδύνου της χώρας, υπάρχουν πλέον περισσότερες αξιόλογες δυνατές επενδύσεις σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα και ήδη ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να στρέφονται προς αυτά».

Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων ασφαλιστικών ομίλων παραμένει σαφώς μειοψηφικό, καθώς με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) στις 31/3/2023 είχε διαμορφωθεί μόλις στο 35,3%. Η εικόνα της 31ης/3/2023 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συγκυριακή, καθώς σε αυτά περίπου τα επίπεδα κινείται το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων εδώ και πολλά χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Η επίδραση της Επενδυτικής Βαθμίδας: Ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη & προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν αυτό το γεγονός σε τρεις κυρίως παράγοντες, όπως:

  1. Η ανάγκη ενός διαφοροποιημένου-διεθνοποιημένου χαρτοφυλακίου προς όφελος των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών.
  2. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία κατά την προηγούμενη δεκαετία και την απουσία -έως και σήμερα- επενδυτικής βαθμίδας.
  3. Το γεγονός ότι έχει αφελληνιστεί σε μεγάλο βαθμό ο ασφαλιστικός κλάδος, με αποτέλεσμα σε πολύ σημαντικό βαθμό η διαχείριση των επενδύσεων να γίνεται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η λήψη επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να βελτιώσει ως ένα βαθμό την όλη κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών είναι συντηρητικά δομημένα, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι τοποθετημένο σε καταθέσεις και τίτλους σταθερού εισοδήματος (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, κ.λπ.). Έτσι, στις 31/3/2023 οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν τοποθετημένο κατά μέσο όρο το 7% του συνολικού ενεργητικού τους σε καταθέσεις, το 55,4% σε χρεωστικούς τίτλους (κυρίως ομόλογα), ενώ επίσης σε ομόλογα και διαθέσιμα ήταν -έμμεσα- τοποθετημένο και ένα τμήμα του 21,8% που αφορούσε τις επενδύσεις σε μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Αντίθετα, σε μετοχές ήταν επενδεδυμένο μόλις το 4,6% του ενεργητικού των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα: Που τοποθετούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες;

 

Η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα: Που τοποθετούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες;

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»