Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Επανείσπραξη Ασφαλιστικής Αποζημίωσης & Ανάλυση των μέτρων ασφαλείας συστημάτων λέβητα καυστήρα (Σέρρες 2022)

Επανείσπραξη Ασφαλιστικής Αποζημίωσης

Ανάλυσέ το! Δείτε ξανά την νέα εκπομπή του insuranceforum web tv «Aνάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers!

Στην εκπομπή της Δευτέρας αναλύσαμε την περίπτωση Επανείσπραξης Ασφαλιστικής Αποζημίωσης για κονδύλια που δεν αποκατέστησαν ζημίες. Παράλληλα, συζητήσαμε για τα συνήθη μέτρα ασφαλείας των εγκαταστάσεων συστημάτων λέβητα καυστήρα με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο σχολείο των Σερρών.

Διαμέρισμα συνολικού εμβαδού 90μ2, κείμενο στο 1ο όροφο διώροφης κατοικίας κατασκευής του έτους 1975 το οποίο ενοικιάζεται επι διετίας από τετραμελή οικογένεια, έτυχε ζημιών κτηρίου και περιεχομένου από πυρκαγιά η οποία συνέβη στο χώρο της κουζίνας λόγω ανάφλεξης υλικών εντός μαγειρικού σκεύους κατά τη διάρκεια παρασκευής φαγητού με υπαιτιότητα των ενοικιαστών.

Η φωτιά στο σκεύος εξελίχθηκε σε πυρκαγιά κατόπιν ανάφλεξης των χερουλιών του σκεύους, των φίλτρων του εξαεριστήρα, των κουρτινών του υπερκείμενου παραθύρου και ντουλαπιών στα οποία διαπιστώθηκε φύλαξη εύφλεκτων υλικών ήτοι οινόπνευμα, ασετόν, πλαστικές σακούλες κλπ.

Η πυρκαγιά ανέπτυξε σημαντικό πυροθερμικό φορτίο λόγω της ταυτόχρονης ολιγόλεπτης απουσίας των ενοικιαστών με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες στο κτήριο και περιεχόμενο ενδεικτικά, ολική καταστροφή του μαγειρικού σκεύους, του εξαεριστήρα, των κουρτινών του παραθύρου, της διάρρηξης των 2 υπερκείμενων υαλοπινάκων, ζημίες στη κάσα και στεγάνωση των υπερκείμενων παραθύρων, μερική ζημιά στα υπερκείμενα ντουλάπια κουζίνας και επίμονη ρύπανση από καμένα πλαστικά και υφάσματα σε όλες τις επιφάνειες του διαμερίσματος καθώς και των εξωτερικών εξωστών του ήτοι δάπεδα, οροφές και περιμετρικούς τοίχους.

Όταν η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή ενημερώθηκαν αμελλητί οι αρμόδιες αρχές από τον χρήστη του ισόγειου διαμερίσματος ο οποίος τυγχάνει ιδιοκτήτης της διώροφης κατοικίας. Το διαμέρισμα 1ου ορόφου είχε ασφαλιστεί κατά των κινδύνων φωτιάς, σεισμού κλπ από τον ιδιοκτήτη της διώροφης κατοικίας όπου ταυτόχρονα ενημέρωσε και την ασφαλιστική εταιρεία η οποία απέστειλε πραγματογνώμονα προκειμένου να αποτιμήσει τις ζημίες και να προβεί σε σχετική αποζημίωση.

Η βάση ασφάλισης του ασφαλιστηρίου συμφωνήθηκε σε αξία καινουργούς και τα τελικά κονδύλια αποζημίωσης εκτιμήθηκαν και εγκρίθηκαν στο ποσό των 20.000€ χωρίς τη προσκόμιση σχετικών παραστατικών κατά ΚΦΑΣ. Κατόπιν της αποζημίωσης, η ασφαλιστική εταιρεία έκανε χρήση του αναγωγικού δικαιώματος της και αξίωσε επανείσπραξη της αποζημίωσης από τον υπαίτιο ενοικιαστή. Ωστόσο όταν ο υπαίτιος ενοικιαστής παρέλαβε το σχετικό νομικό έγγραφο επανείσπραξης της αποζημίωσης, απευθύνθηκε σε δικηγόρο και πραγματογνώμονα προκειμένου να αποκρούσει την επανείσπραξη της αποζημίωσης καθότι διαπιστώθηκαν να συμβαίνουν τα κάτωθι πραγματικά γεγονότα:

1-Τα κονδύλια που πραγματικά ξοδεύτηκαν για την αποκατάσταση των σχετικών ζημιών υπολογίστηκαν στο ¼ της αποζημίωσης που έλαβε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος και ειδικότερα περί το ποσό των 5000€ έναντι του ποσού αποζημίωσης 20000€. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα κονδύλια αποκατάστασης ζημιών συμφώνως της εκθέσεως του πραγματογνώμονα και της τελικής έγκρισης από το αρμόδιο τμήμα της ασφαλιστικής εταιρείας, διαπιστώθηκαν είτε πολύ υπερεκτιμημένα είτε εσφαλμένα εκτιμημένα λόγω μη ύπαρξης βλάβης στα αναφερόμενα αντικείμενα ή/και εσφαλμένης μεθοδολογίας αποκατάστασης των σχετικών ζημιών. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται τα κάτωθι:

-Κονδύλια αποζημίωσης απομακρυσμένων υαλοπινάκων οι οποίοι εκτιμήθηκαν και εγκρίθηκαν να αποκατασταθούν με νέους όταν η πραγματική αποκατάσταση τους αφορούσε σε τυπική τοπική απορρύπανση αυτών.

-Κονδύλια αποζημίωσης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του διαμερίσματος η οποία εκτιμήθηκε και εγκρίθηκε να αποκατασταθεί με νέα όταν ο σχετικός πιστοποιημένος τεχνικός κατόπιν αυτοψίας και μετρήσεων με ειδικά μηχανήματα τελικά αποφάνθηκε ότι η υφιστάμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι καθόλα ασφαλής για τη χρήση της.

2-Το μισθωτήριο που είχε συνάψει ο ιδιοκτήτης με τον μισθωτή διαπιστώθηκε να περιγράφει το διαμέρισμα με εμβαδόν 75μ2 λόγω της ύπαρξης ημιυπαίθριου χώρου εμβαδού 15μ2 ο οποίος διαπιστώθηκε αυθαιρέτως τροποποιημένος εκ κατασκευής σε κλειστό χώρο με κύρια χρήση και ειδικότερα υπνοδωματίου.

3-Το μισθωτήριο αναφέρει αποσπασματικά ότι ….ο ενοικιαστής παρέλαβε το μίσθιο σε αρίστη κατάσταση….. και σε περίπτωση κτηριακής ζημίας με υπαιτιότητα του ενοικιαστή, θα πρέπει αυτή να αποκατασταθεί από τον ίδιο και να επανέλθει στη προτέρα κατάσταση και ενωρίτερα της ζημίας…

Αν σας συνέβαινε να δώσετε συμβουλή επί αμοιβής για τη παραπάνω περίπτωση, ποια συμβουλή θα δίνατε;  Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί!

Διαβάστε Ακόμα