Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Σκάνδαλο εις βάρος του ΕΟΠΥΥ κόστισε στον οργανισμό πάνω από 8 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση: 16/11/2023
ΕΟΠΥΥ, απάτη, παράνομες συνταγογραφήσεις

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο απάτης εις βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο λάμβανε μέρος επί δύο χρόνια και έχει προκαλέσει ζημία που υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων επιθεμάτων ανακαλύφθηκαν, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κατά 227 εταιρειών εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών.

Οι παράνομες αυτές εκτελέσεις αφορούσαν επιθέματα για έρπη για εγκαύματα και για άλλες παθήσεις τα οποία καταχωρούταν σε διαφορετικές από τις αρμόζουσες κατηγορίες στο μητρώο με σκοπό την καταβολή μεγαλύτερης αποζημίωσης. Η διακίνηση των σκευασμάτων δεν ακολουθούσε τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ χορηγούταν σε περιπτώσεις ακατάλληλες με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι επιβλαβείς για τον ασθενή.

Η έρευνα που διήρκεσε περίπου έξι μήνες, ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία και αποκάλυψε το σκληρό πρόσωπο της απάτης που διαπράττονταν από ορισμένες εταιρείες εισαγωγής ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Οι εν λόγω εταιρείες εκμεταλλεύονταν την πίεση που είχε προκύψει μετά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου το 2017 στον ΕΟΠΥΥ και κατηγοριοποιούσαν τα προϊόντα τους με τρόπο που δεν πληρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το παράνομο κέρδος ανερχόταν από 1 ευρώ έως και 16 ευρώ ανά επίθεμα.

Η αυξανόμενη ποσότητα των προϊόντων που συνταγογραφήθηκαν οδήγησε σε μια συνολική ζημία για τον ΕOΠΥΥ που εκτιμάται στα 8.237.193 ευρώ, μέσα σε διάστημα δύο ετών, από το 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019.

101 προϊόντα ταξινομήθηκαν σε “λάθος” κατηγορίες

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικοί εντόπισαν εκτελέσεις συνταγογραφήσεων για 101 διαφορετικά είδη προϊόντων, τα οποία είχαν ταξινομηθεί εσφαλμένα σε κατηγορίες υψηλότερης αποζημίωσης. Από αυτά, 40 προϊόντα αφαιρέθηκαν εξ ολοκλήρου από το μητρώο του ΕOΠΥΥ, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την κατηγορία. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα προϊόντα που ανήκαν σε διαφορετική κατηγορία από αυτήν που είχαν ενταχθεί, μπορεί να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

Μάλιστα εταιρείες που επωφελούταν της σχετικής κατάστασης κατάφεραν να αποκομίσουν έως και 400.000€ κέρδος, πλέον του νόμιμου.

Το 2018, μια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ είχε ξεκινήσει ελέγχους στο μητρώο του, ανακαλύπτοντας λάθος δηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και να περιορίσει την οικονομική ζημία του οργανισμού. Οι ψευδείς δηλώσεις συνεχίστηκαν έως τον Νοέμβριο του 2019, όταν εφαρμόστηκαν πιο αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μόλις ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώσει το ακριβές ποσό της ζημίας, θα μπορέσει να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε έχει ήδη υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, και οι αρχές ερευνούν περαιτέρω για να φέρουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στην ένωση εταιριών ADAPTIT Α.Ε. και RAYMETRICS Α.Ε. το έργο για την «Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Η ένωση εταιριών ADAPTIT Α.Ε. και RAYMETRICS Α.Ε προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης έργου για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το 

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»