Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Εννέα ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη χρειάστηκαν πρόσθετα κεφάλαια! Καμία σε Ελλάδα και Κύπρο!

Δημοσίευση: 30/11/2021
eiopa

Στο πλαίσιο της φερεγγυότητας II, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα την ετήσια έκθεσή της σχετικά με τη χρήση προσθέτων κεφαλαίων από ασφαλιστικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του 2020.

Στόχος του μέτρου της πρόσθετης κεφαλαιακής απαίτησης είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις αντικατοπτρίζουν το προφίλ κινδύνου της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας ή ασφαλιστικού ομίλου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι εθνικές αρμόδιες αρχές να το χρησιμοποιούν όταν χρειάζεται το συγκεκριμένο μέτρο, με στόχο να εξασφαλίζεται ο υψηλός βαθμός εποπτικής σύγκλισης στην εφαρμογή του. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού όσον αφορά τον καθορισμό των προσθέτων κεφαλαίων.

Η ανάλυση που περιλαμβάνεται στην έκθεση βασίζεται σε στοιχεία για το έτους 2020 που συλλέγονται βάση την οδηγία 2009/138/ΕΚ (Φερεγγυότητα ΙΙ), όπως αναφέρονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή τους ασφαλιστικούς ομίλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Τα στοιχεία του 2020 δείχνουν βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα τον περασμένο χρόνο επτά εθνικές αρχές ζήτησαν από εννέα ασφαλιστικές εταιρείες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους σε σχέση με 10 εταιρείες το 2019. Έξι από αυτές αφορούσαν εταιρείες του Γενικού Κλάδου και τρείς εταιρείες του Κλάδου Ζωής.

Θετικό είναι ότι από καμία εταιρεία στην χώρα μας δεν ζητήθηκε ενίσχυση κεφαλαίων το 2020 βελτιώνοντας έτσι την εικόνα του 2019 που μία ασφαλιστική εταιρεία αναγκάστηκε να ενισχύσει τα κεφάλαια της.

Ολόκληρη η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ

Πηγή: www.cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αύριο Σάββατο 21/01/2023 στις 11:30π.μ. στο Valis Resort & Spa στην Αγριά του Βόλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΠΟΑΔ. 

Οι οκτώ τρόποι με τους οποίους θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών

Με ποιον τρόπο θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»