Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Αναλογική η έκπτωση για το σύνολο της αξίας της ιδιοκτησίας για το 2024

Δημοσίευση: 12/07/2023
ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 θα ισχύσουν μόνο για φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το έτος 2023. Η μείωση θα εφαρμόζεται μόνο στη συγκεκριμένη κατοικία και όχι στη συνολική περιουσία που υπόκειται στον φόρο.

Το συγκεκριμένο μέτρο από το 2024 προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να είναι αναλογική, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Ανάλογα λοιπόν με τη διάρκεια της ασφάλισης, οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης στον φόρο EΝΦΙΑ με το ανώτατο να φθάνει το 10. Για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για 12 μήνες θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ όσοι έχουν ασφάλιση για 9 μήνες θα έχουν έκπτωση 7,5%. Αντίστοιχα, για ασφάλιση 3 μηνών θα υπάρχει έκπτωση 2,5%, ενώ για ασφάλιση 2 μηνών δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση στον φόρο ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος πληρώνει 500 ευρώ ΕΝΦΙΑ, ανάλογα με το χρόνο που έχει ασφαλισμένη την κατοικία του, μπορεί να λάβει την ανάλογη έκπτωση. Από το επόμενο έτος δηλαδή, αν έχει ασφάλιση για 12 μήνες, θα έχει έκπτωση 10%, δηλαδή 50 ευρώ. Αν έχει ασφάλιση για 6 μήνες, θα έχει έκπτωση 5%, δηλαδή 25 ευρώ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει τη συνολική αξία της ιδιοκτησίας, δηλαδή τις φορολογήσιμες επιφάνειες σύμφωνα με το περιουσιολόγιο και τη φόρμα Ε9. Ακόμα, θα εφαρμόζεται έκπτωση και για τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ.

Για να αποτραπούν ανεπιθύμητα σενάρια, είναι πιθανόν να οριστεί ένα ελάχιστο ύψος ασφάλιστρου, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις ασφάλισης ελαχίστων ποσών με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση της μείωσης του φόρου ΕΝΦΙΑ.

Το κόστος ετησίως αναμένεται να φτάσει έως και 40.000.00 ευρώ, ενώ για το 2024 θα αφορά περίπου 1 εκατ. δικαιούχους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μόνο το 1/6 περίπου των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένο κατά των φυσικών καταστροφών.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Solo Travel: Συμβουλές & Προορισμοί

Ταξιδεύεις μόνος και ψάχνεις για τις καλύτερες συμβουλές και προορισμούς; Μην ανησυχείς, έχουμε τις απαντήσεις! Το solo travelling μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό και

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»