Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021

Εμβολιασμοί: Γιατί η κυβέρνηση παρακάμπτει την ηλικιακή ομάδα 40-49; Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού;

Ερωτηματικά αλλά και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τη χορήγηση των εμβολίων στην ηλικιακή ομάδα 30-39, παρακάμπτοντας τους πολίτες άνω των 40, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τη δρομολόγηση των ραντεβού τους.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη Τρίτη ότι από τη Μεγάλη Τετάρτη θα μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες 30 έως 39 ετών αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, και Σάββατα και Κυριακές με διευρυμένο ωράριο. Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας «Δίνεται η ευκαιρία μετά και την περίσσεια αποθεμάτων της AstraZeneca να εμβολιαστούν.».

Γιατί προηγήθηκαν οι ηλικίες 30-39;

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στους εμβολιασμούς των άνω των 30, παρακάμπτοντας τις ηλικίες άνω των 40 είναι δύο. Αφενός, οι παρενέργειες και τα περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία των εμβολιασμών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, με αποτέλεσμα να ακυρώνει τα ραντεβού του, επιδιώκοντας τον εμβολιασμό του με τα σκευάσματα της Pfizer ή της Moderna.

Το γεγονός αυτό αύξησε τα αποθέματα του εμβολίου της AstraZeneca, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί για την επιτάχυνση του σχεδίου των εμβολιασμών. Τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί παρατηρούνται κατά βάση στις ηλικίες 40-49 και κυρίως στις γυναίκες, συνεπώς οι υγειονομικές αρχές ήθελαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων περιστατικών, λαμβάνοντας την απόφαση τα περίσσια εμβόλια να διατεθούν σε νεότερες ηλικίες που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Μία δεύτερη ερμηνεία για την απόφαση της κυβέρνησης είναι η σύνδεση του ηλικιακού γκρουπ 30-39 με φαινόμενα παραβίαση των περιοριστικών μέτρων προστασίας. Οι αρχές φαίνεται ότι έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι οι ηλικίες άνω των 30 δεδομένου ότι έχουν μία πιο έντονη κοινωνική ζωή συναναστρέφονται με περισσότερο κόσμο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέχουν στα γνωστά και απαγορευμένα κορωνο-πάρτυ συμβάλλοντας άμεσα στην εξάπλωση του ιού. Επομένως ο εμβολιασμός τους ενδεχομένως να συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς, μειώνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-39;

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, οι πλατφόρμες για την ηλικιακή ομάδα 40-49 πρόκειται να ανοίξουν μετά το Πάσχα, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια ανάλογα φυσικά με τη διαθεσιμότητα.

Έντονες αντιδράσεις στο twitter

Οι χρήστες του twitter δεν έχασαν ασφαλώς την ευκαιρία να σχολιάσουν την απόφαση της κυβέρνησης, εκφράζοντας τις αντιδράσεις τους για το σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και διακωμωδώντας το γεγονός.

 

 

 

Διαβάστε Ακόμα

Γιατί τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εταιρειών σκοπεύουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στην ανάλυση δεδομένων;

Με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες να αυξάνονται διαρκώς, η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών προσπαθεί να αξιοποιήσει τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν κατά