Τετάρτη, Μάι 5 2021

Εμβολιασμοί: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τους 55-59 και το Σάββατο για τους 50-54! Στη μάχη και το νέο εμβόλιο της Novavax

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο «Ελευθερία», με την κυβέρνηση να επιταχύνει τους εμβολιασμούς με σκοπό να προλάβει την έξαρση των κρουσμάτων εν όψει καλοκαιριού. Στόχος της ασφαλώς είναι να προστατεύσει αλλά και να διασφαλίσει τη τουριστική κίνηση στη χώρα μας, η οποία ασφαλώς θα συνοδευτεί με το άνοιγμα της εστίασης και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00, γεγονός που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου, στην χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 2.500.000 εμβολιασμοί. Ειδικότερα 1.770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ 770.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter «Κάθε εμβολιασμός είναι μία μικρή νίκη κατά της πανδημίας».

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των ηλικιών 55-59! Ανοίγουν τα ραντεβού για του 50-54

Από την Παρασκευή έχει εγκαινιαστεί η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ από αύριο η ηλιακή ομάδα 55-59 θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού της για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του covid-19.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από το προσεχές Σάββατο οι ηλικίες 50-54 θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι τον Μάιο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακών ομάδων με την κατηγορία των άνω των 40 ετών.

Ποια εμβόλια είναι διαθέσιμα;

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι, παρά το πρόβλημα που προέκυψε με το εμβόλιο της Johnson & Johnson για το οποίο η χώρα μας αναμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε. προκειμένου να ξεκινήσει τη χορήγησή του, το σχέδιο εμβολιασμών στη χώρα μας συνεχίζεται κανονικά. Πιο συγκεκριμένα, η Pfizer πρόκειται να παραδώσει στην Ελλάδα 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εφόσον φυσικά οι ευρωπαϊκές αρχές κρίνουν ότι η χορήγησή του είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό, θα γίνει μια δεύτερη μικρή παράδοση εντός του Απριλίου στη χώρα μας. Η χώρα έχει ήδη παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων, χωρίς να υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για το αν θα πραγματοποιηθούν παραδόσεις από την AstraZeneca, καθώς ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι δόσεις του συγκεκριμένου διμήνου.

Επιπλέον, στη μάχη των εμβολιασμών θα μπει το επόμενο διάστημα και η αμερικανική Novavax. Tο εμβόλιο της Novavax αποτελεί ένα από τα εμβόλια που εξετάζει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της κοινής αγοράς, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαπραγματεύσεις με την εταιρία. Οι τελευταίες μελέτες για την παρασκευή του εμβολίου έχουν δώσει ενθαρρυντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η εταιρία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 96% έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, 86% απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη και 49% απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Διαβάστε Ακόμα

ΤτΕ: Οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές στο κλάδο ζωής και ζημιών ελέγχουν το 80% της αγοράς! Το 47% οι πρώτες 5 στις γενικές ασφαλίσεις

“Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που