Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Κάμπτεται η αύξηση των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο | Τι δηλώνει ο Klaas Knot

Δημοσίευση: 18/07/2023
EKT , Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τελευταία αύξηση των επιτοκίων ακολουθεί αυτόν τον μήνα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Klaas Knot, κεντρικού τραπεζίτη της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η αύξηση που ακολουθεί είναι αναγκαία ωστόσο έπειτα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βεβαιότητα. 

Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανταποκρίθηκαν θετικά και παρουσίασαν άνοδο, με το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να μειώνεται στο 3,84%, στα επίπεδα που είχε καταγραφεί μετά τις πρώτες εκλογές τον Μάιο. Οι αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων μειώνονται αυτήν τη στιγμή, εκτός από τις αποδόσεις των ομολόγων της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Knot στο Bloomberg «από τον Ιούλιο και μετά πιστεύω ότι πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τι μας λένε τα δεδομένα σχετικά με την κατανομή των κινδύνων που περιβάλλουν τη βασική γραμμή»

Επομένως, φαίνεται ότι η ΕKΤ προχωρά σε αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, αλλά μετά αναμένεται να κάνει μια παύση προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων στις οικονομίες. Αν η πληθωριστική πίεση συνεχίσει να μειώνεται, η ΕKΤ μπορεί να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μιας απότομης επιβράδυνσης των οικονομιών.

Παράλληλα, ο Ιγκνάσιο Βίσκο, μέλος του ΔΣ της ΕKΤ αναφέρει πως ο πληθωρισμός μπορεί να πέσει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα τιμών.

Αυτή την στιγμή οι αγορές έχουν αναμένουν ένα τερματικό επιτόκιο της τάξης 4% μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου εκφράζοντας σημαντική αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο.

Αν και ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παραμένει ανθεκτικός, οι χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, σύμφωνα με τον Βίσκο σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες και θα επηρεάσει το ποσοστό του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»