Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023

Εκλογές 2023: Γιατί επιλέχθηκε από τον Μητσοτάκη η 21η Μαΐου;

εκλογές 2023, 21η Μαΐου

Η πολίτική ατζέντα κινείται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς καθώς αποφασίστηκε χθες η 21η Μαΐου ως επίσημη ημερομηνία για τις εκλογές του 2023. 

Δύο ήταν οι πιθανές ημερομηνίες για την διεξαγωγή των εκλογών: η 21η και η 28η Μαΐου.

Στις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου υπήρξε έντονη συζήτηση για την επιλογή ανάμεσα από αυτές τις δύο ημερομηνίες, με τον κ. Μητσοτάκη να αποφασίζει την 21η ως την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.

Η απόφασή του στηρίχθηκε σε 2 λόγους. Αφενός τις διεθνής υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα στην Σύνοδο Ηγετών του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι και αφετέρου λόγω της διεξαγωγής των Πανελληνίων που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που οι εκλογές γινόταν την 28η Μαΐου, οι τυχόν επαναληπτικές θα έπρεπε να γίνουν στις 9 Ιουνίου, γεγονός που επηρεάζει και τις δύο προαναφερθείς καταστάσεις.

Εάν οι εκλογές διεξαγόταν την 28η δεν θα υπήρχε εκπροσώπηση από τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας στη Σύνοδο Ηγετών του ΝΑΤΟ στις 10 – 11 Ιουλίου, ενώ στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και αν χρειαστούν επαναληπτικές, ο νέος Πρωθυπουργός θα μπορέσει κανονικά να δώσει το παρών.

Όσον αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου, η κυβέρνηση δεν ήθελε οι δύο ημερομηνίες να είναι κοντά ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Σε αντίθετη περίπτωση που οι εκλογές διεξαγόταν αργότερα από την 21η υπήρχαν 2 εναλλακτικές: ή να γίνουν οι εκλογές και εφόσον χρειαστεί επαναληπτικές να διεξαχθούν μετά τις Πανελλήνιες, ή οι εκλογές να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, σε αντίθεση με το ισχύον για τις επαναληπτικές σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση επαναπροκήρυξης των δεύτερων εκλογών, θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακός υπουργός.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα