Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Εκδόθηκε το πρώτο καταστροφικό ομόλογο για σεισμούς: Καλύπτει 10 ενεργά ηφαίστεια σε τρεις ηπείρους

Δημοσίευση: 06/04/2021
Εκδόθηκε το πρώτο καταστροφικό ομόλογο για σεισμούς: Καλύπτει 10 ενεργά ηφαίστεια σε τρεις ηπείρους

To πρώτο καταστροφικό ομόλογο ηφαιστείου στο κόσμο είναι πλέον γεγονός! Ο Δανικός Ερυθρός Σταυρός με την υποστήριξη του Howden Group Holdings και τη συνεργασία ιδιωτικών και ανθρωπιστικών φορέων προχώρησαν στην έκδοση ενός καταστροφικού ομολόγου, το οποίο καλύπτει 10 ενεργά ηφαίστεια σε 3 ηπείρους.

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή των συγκειμένων ηφαιστείων είναι το μέγεθος των κινδύνων που θα προκαλούσε η ενδεχόμενη έκρηξή τους για τον άνθρωπο.

Τα 10 ηφαίστεια που καλύπτονται από τον ομόλογο CAT είναι ηφαίστεια που απειλούν να επηρεάσουν 700.000 άτομα που ζουν σε ακτίνα 60 μιλίων (100km).

Απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 3 εκατ. δολαρίων από επενδυτές, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών σε ενδεχόμενη έκρηξη των ηφαιστείων.

Στις μέρες μας περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατοικούν κοντά σε 1.500 ενεργά ηφαίστεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκρηξη της Αίτνας, του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Ευρώπης, το 2002 προκάλεσε οικονομικές απώλειες 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο κατάλογο των ηφαιστείων που καλύπτονται από το εν λόγω ομόλογο περιλαμβάνονται το δεύτερο υψηλότερο ηφαίστειο της Βόρειας Αμερικής, το Popocatépetl και το Nevado del Ruiz της Κολομβίας, η έκρηξη του οποίου κόστισε 23.000 ζωές στο τοπικό πληθυσμό, εκτοπίζοντας χιλιάδες κατοίκους το 1985.

Τα υπόλοιπα ηφαίστεια που συμπληρώνουν τη λίστα και καλύπτονται από το εν λόγω ομόλογο βρίσκονται στην περιοχή του Ισημερινού (Cotopaxi, Tungurahua και Pichincha), στην Ινδονησία (Merapi και Raung), στη Χιλή (Villa Rica), στη Γουατεμάλα (Fuego) και στο Καμερούν (Mt. Cameroun).

Ο Alejandro Marti, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Mitiga Solutions, εταιρείας Εμπειρογνωμόνων με έδρα τη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι «Η Mitiga Solutions έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο μοντέλο αξιοποιώντας δεδομένα για να προβλέψει πού θα χρειαστούν κεφάλαια, βελτιώνοντας τόσο την αποδοτικότητα, όσο και την αποτελεσματικότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Το μοντέλο μας μπορεί να προβλέψει την τροχιά του ηφαιστειακού νέφους τέφρας, χρησιμοποιώντας τους ανέμους που επικρατούν για να εκτιμήσει καλύτερα τον αντίκτυπο και να καθοδηγήσει αποτελεσματικότερα τα έσοδα των ομολόγων CAT.»

Ο Cedric Edmonds, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Replexus τόνισε ότι: «Το ομόλογο CAT του ηφαιστείου θα τοποθετηθεί σε ένα blockchain ασφαλειών που συνδέεται με την ασφάλιση (ILS), καθιστώντας τη συναλλαγή ιδιαίτερα αποδοτική για τον οργανισμό βοήθειας και επιτρέποντας τη δευτερογενή αγορά μεταξύ επενδυτών ILS».

Ο Charlie Langdale, Διευθύνων Σύμβουλος της Financial Lines για το Howden Broking, υπογραμμίζει ότι: «Το ομόλογο CAT ηφαιστείου είναι μια σημαντική προσθήκη στην αγορά ILS καθώς έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη χρηματοδότηση της βοήθειας για καταστροφές. Αυτή η πρωτοποριακή καινοτομία αντιπροσωπεύει μια αφετηρία από την οποία μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω προϊόντα και αγορές.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δωρίσουμε χρήματα για την ίδρυσή του μέσω του φιλανθρωπικού μας Ιδρύματος, το οποίο έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ασθένειες, φτώχεια και καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Αυτό το προϊόν θα συμβάλει στη γεφύρωση του ασφαλιστικού χάσματος και θα επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση στις ασφαλιστικές και τις κεφαλαιαγορές προς όφελος του φιλανθρωπικού τομέα και εκείνων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»