Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση ΕΑΕΕ-ΣΕΒΕ για Cyber Risk Insurance: «Η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την αποκατάσταση»

Δημοσίευση: 13/10/2022
(Από Αριστερά) Ερρίκος Μοάτσος, Νίκος Αστυφίδης, Giuseppe Zorgno, Ελίνα Παπασπυροπούλου, Βιβή Ασπρούλη, Κώστας Βούλγαρης

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στην Θεσσαλονίκη! Το insuranceforum.gr βρέθηκε στην εκδήλωση και σας μεταφέρει όλα όσα συζητήθηκαν! 

Αθρόα ήταν η συμμετοχή επαγγελματιών και στελεχών ασφαλιστικών εταιρειών στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα: “Cyber Risk Insurance: Σύγχρονες απειλές, σύγχρονες λύσεις από την ασφαλιστική αγορά” στο Grand Hotel Palace.

Η ατζέντα του συνεδρίου, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών, παρουσίασε τις προκλήσεις που φέρει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την αξία της πρόληψης και του cyber insurance για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και τη θωράκιση των επιχειρήσεων. Διακεκριμένα πρόσωπα της ασφαλιστικής αγοράς μίλησαν για τις απειλές του κυβερνοχώρου αλλά και τα νέα δεδομένα που φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τηλεργασία, η οποία όπως επισημάνθηκε, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο παραβιάσεων και υποκλοπής δεδομένων.

Την έναρξη της ενημερωτικής ημερίδας σήμανε ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ενώ εισαγωγικό χαιρετισμό απηύθυναν η κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ και ο κ. Giuseppe Zorgno, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου & Πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ.

Εκδήλωση ΕΑΕΕ-ΣΕΒΕ για Cyber Risk Insurance: «Η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την αποκατάσταση»

Ο κ. Νίκος Αστυφίδης, Manager, Cyber Security Consulting KPMG, στην ομιλία του για τις απειλές του κυβερνοχώρου υπογράμμισε ότι το phishing καθιστά το πιο σύνηθες μέσο των επίδοξων hackers για την παραβίαση της data base των εταιρειών, επισημαίνοντας ότι η τηλεργασία αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής πληροφοριών και δεδομένων για τις επιχειρήσεις.

Τη σκυτάλη της συζήτησης έλαβε η κα. Βιβή Ασπρούλη, Σύμβουλος Συστημάτων Ασφάλειας Πληροφοριών, της Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ, η οποία μίλησε για τα οργανωτικά μέτρα διαχείρισης κινδύνων και την προστασία των επιχειρήσεων από τα cyber attacks. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό οι σύγχρονες επιχειρήσεις να προστατεύουν τα συστήματά τους μέσω ειδικών προγραμμάτων κατά των κυβερνοεπιθέσεων, ενώ και η εκπαίδευση των υπάλληλων είναι εξίσου σημαντική για την  προστασία μιας εταιρείας έναντι των επίδοξων hackers.

Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Βούλγαρης, FI Underwriting Manager, MEDI Cluster, Financial Lines Manager, Greece, AIG στην ομιλία του παρουσίασε τις λύσεις που προσφέρει η ασφαλιστική βιομηχανία για την θωράκιση των επιχειρήσεων έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Όπως ανέφερε το cyber insurance αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση των κινδύνων, μειώνοντας τις επιπτώσεις της παραβίασης στους πελάτες αλλά και τη φήμη της εταιρείας.

Εκδήλωση ΕΑΕΕ-ΣΕΒΕ για Cyber Risk Insurance: «Η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την αποκατάσταση»

Στη συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον κ. Ερρίκο Μοάτσο, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ,  οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό και να λύσουν βασικές απορίες των επαγγελματιών. Ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το κόστος των προγραμμάτων προστασίας κατά του cyber risk, αλλά και των ασφαλιστήριων συμβολαίων κατά των κυβερνοεπιθέσεων. Όπως διευκρίνισαν οι ομιλητές, τα συγκεκριμένα προγράμματα προσαρμόζονται στις ανάγκες της εκάστοτε εταιρίας, με το το κόστος τους να είναι προσιτό ακόμη και για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε ερώτηση του insuranceforum.gr αναφορικά με τις αποκεντρωμένες τεχνολογίες blockchain και το κατά πόσο αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προστασία κατά των κυβερνοεπιθέσεων, ο κ. Αστυφίδης τόνισε ότι το blockchain ενδεχομένως να βοηθήσει στον εντοπισμό και την ανίχνευση των hackers, ωστόσο δεν φαίνεται ακόμη να επηρεάζει σημαντικά τη συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων.

Δείτε εδώ αποκλειστικά αποσπάσματα από την εκδήλωση!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»