Πέμπτη, 21 Μαΐου 2026

EIOPA: Στο μικροσκόπιο οι προμήθειες των διαμεσολαβητών – Πιέσεις για περιορισμούς και αυστηρότερη εποπτεία (Δείτε το αναλυτικό report)

Δημοσίευση: 01/04/2026
eiopa

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών τίθεται εκ νέου το ζήτημα των προμηθειών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, όπως προκύπτει από την 3rd Report on the application of the Insurance Distribution Directive (IDD)για την εφαρμογή της Insurance Distribution Directive (IDD).

Η έκθεση, η οποία αποτυπώνει την πορεία της ασφαλιστικής διανομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εισάγει άμεσες προβλέψεις για μείωση των προμηθειών. Ωστόσο, καταγράφει με σαφήνεια ένα εντεινόμενο περιβάλλον εποπτικής πίεσης, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά το μοντέλο αμοιβών των διαμεσολαβητών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της EIOPA, παρά τη βελτίωση σε ορισμένες αγορές, εξακολουθούν να παρατηρούνται περιπτώσεις «μη ευθυγραμμισμένων κινήτρων» (misaligned incentives) και περιορισμένης διαφάνειας, κυρίως σε προϊόντα ασφάλισης ζωής και πιστωτικής προστασίας. Οι διαπιστώσεις αυτές ενισχύουν τις ανησυχίες των εποπτικών αρχών σχετικά με την προστασία του καταναλωτή και την ποιότητα των παρεχόμενων συμβουλών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, στο πλαίσιο έρευνας της EIOPA, αρκετές εθνικές εποπτικές αρχές δηλώνουν ότι εξετάζουν ήδη τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • περιορισμοί στην καταβολή και είσπραξη προμηθειών
  • ενίσχυση των υποχρεώσεων γνωστοποίησης προς τον πελάτη
  • ακόμη και η επιβολή απαγόρευσης προμηθειών σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων

Η κατεύθυνση αυτή συνδέεται άμεσα με τη συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις λιανικές επενδύσεις, όπου το ζήτημα των inducements αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης. Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή για την κατάργηση των προμηθειών, οι εξελίξεις δείχνουν ότι το πλαίσιο βαίνει προς αυστηρότερη ρύθμιση.

Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει και άλλες σημαντικές τάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς. Ο αριθμός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών συνεχίζει να μειώνεται, λόγω συγκέντρωσης της αγοράς, αυστηρότερων επαγγελματικών απαιτήσεων και δυσκολίας προσέλκυσης νέων στελεχών. Αντίθετα, αυξάνεται η διασυνοριακή δραστηριότητα, με περισσότερους διαμεσολαβητές να αξιοποιούν το ευρωπαϊκό «διαβατήριο» για επέκταση σε άλλες αγορές.

Την ίδια στιγμή, η ψηφιοποίηση της διανομής, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία δεν καλύπτονται επαρκώς από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο της IDD. Η EIOPA επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω αποσαφήνιση των κανόνων, ιδίως σε ό,τι αφορά τα μοντέλα παροχής συμβουλών μέσω AI.

Συνολικά, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η IDD εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πυλώνα για τη διασφάλιση δίκαιης και διαφανούς διανομής ασφαλιστικών προϊόντων στην Ευρώπη. Ωστόσο, το μήνυμα προς την αγορά είναι σαφές: το θέμα των προμηθειών βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών και αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες των επόμενων ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

3rd Report on the application of the Insurance Distribution Directive (IDD)

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»