Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

EIOPA: Πρόταση για δημοσιοποίηση των stress tests των ασφαλιστικών εταιρειών

Δημοσίευση: 13/04/2022

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ανακοίνωσε την πρότασή της σε σχέση με το ζήτημα της γνωστοποίησης μεμονωμένων αποτελεσμάτων στο πλαίσιο των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων ασφαλιστικών.

Η EIOPA διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο Ένωσης για να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου και μέχρι τώρα έχει κοινοποιήσει τα αποτελέσματα με βάση συγκεντρωτικά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια, η EIOPA επιδίωξε να βελτιώσει περαιτέρω τη διαφάνεια της άσκησης μέσω της δημοσίευσης μεμονωμένων αποτελεσμάτων και της συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους για το θέμα.

Όπως επισημαίνει, θεωρεί ότι η συνεπής και πειθαρχημένη επικοινωνία των μεμονωμένων αποτελεσμάτων του stress test θα ενίσχυε την πειθαρχία της αγοράς, θα αυξήσει τη δέσμευση των συμμετεχόντων και θα συμβάλει σε ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστών και σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτέλεσμα έναν υγιέστερο ασφαλιστικό κλάδο στο σύνολό του.

Παρά τα μέτρα που έλαβε η EIOPA για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του κλάδου σχετικά με τις μεμονωμένες γνωστοποιήσεις, όπως το αίτημα για δημοσίευση μόνο ενός υποσυνόλου δεικτών ισολογισμού, η πλειονότητα των (αντα)ασφαλιστών εξακολουθεί να δείχνει απροθυμία.

Ως εκ τούτου, η EIOPA θεωρεί ότι μια αλλαγή στο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στην ΕΑΑΕΣ να αποκαλύπτει τα αποτελέσματα μεμονωμένων επιχειρήσεων είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η γνωστοποίηση μεμονωμένων πληροφοριών.

Η συνεχιζόμενη αναθεώρηση του Solvency II με μια στοχευμένη τροποποίηση της Οδηγίας Solvency II (2009/138/ΕΚ) θα παρείχε μια απλή λύση.

Η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε: «Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι χωρίς να το καθιστά νομική απαίτηση, οι μεμονωμένες γνωστοποιήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν η εξαίρεση και όχι το πρότυπο για τον τομέα. Τώρα έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να διασφαλίσουμε ότι οι (αντα)ασφαλιστές τηρούν παρόμοια επίπεδα διαφάνειας με άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο ασφαλιστικός κλάδος και το ρυθμιστικό του πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρό και έτοιμο για αυτήν την αλλαγή».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το, νοσηλεία, δημόσιο νοσοκομείο

Δείτε ξανά το “Ανάλυσέ το!” (video): Περιστατικό σε Δημόσιο Νοσοκομείο – Τι πληρώνει ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ;

Δείτε ξανά το επεισόδιο της Δευτέρας της εκπομπής «Ανάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers! Στην εκπομπή

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»