Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Ηλίας Τσούνης (ΕΦΚΑ): Δεν θα μείνουν χωρίς περίθαλψη οι οφειλέτες – Υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση λόγω Covid

Δημοσίευση: 18/01/2024
ΕΦΚΑ

Για τo θέμα της ασφάλισης και των ρυθμίσεων των οφειλετών καθώς και στους μειωμένους χρόνος απονομής των συντάξεων μίλησε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης.

Συγκεκριμένα, διέψευσε το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι “όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα και πρόσβαση στη δωρεάν υγεία που έχουμε στην πατρίδα μας”.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όσον αφορά την ασφαλιστική ικανότητα “υπέρ υγείας” των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, η κυβέρνηση παρείχε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς αυτή την κατηγορία εργαζομένων λόγω Covid. Εξήγησε λοιπόν ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση είχε λάβει ευνοϊκά μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους, επιτρέποντάς τους να πληρώνουν μόνο το κομμάτι του “υπέρ υγείας” από τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αντί να καταβάλλουν το σύνολο της εισφοράς.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η προϋπόθεση ήταν να πληρώνουν μόνο το κομμάτι του υπέρ υγείας από την ασφαλιστική τους εισφορά, δηλαδή να μην την καταβάλλουν εξ ολοκλήρου. Τον Μάιο (σσ. του 2023) είχε πει ο e-ΕΦΚΑ ότι θα πρέπει να περάσουμε σε κανονικότητα και πλέον οι μη μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να καταβάλλουν όλη την ασφαλιστική εισφορά».

«Οι μη μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πρέπει να φροντίσουν είτε να αποπληρώσουν είτε να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των προηγούμενων ετών. Τους δίνετε η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 24 δόσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου».

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, ο κ. Τσούνης ανέφερε ότι ανέρχονται σε περίπου 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Επεσήμανε ότι αφορούν κυρίως παλαιότερες οφειλές πριν από το 2010 και κυρίως νομικά πρόσωπα παρά φυσικά πρόσωπα. Εξέφρασε την δυσκολία στην είσπραξη των πολύ παλαιών οφειλών, αλλά επισήμανε ότι οι πιο πρόσφατες οφειλές είναι ευκολότερο να εισπραχθούν καθώς πολλοί από αυτούς ρυθμίζουν και καταβάλλουν τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης συντάξεων, αναφέροντας ότι τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 750.000 συντάξεις, επισημαίνοντας τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων σε εκκρεμότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει, όπου στελέχη του οργανισμού θα καλέσουν 1.000 δημόσιους υπαλλήλους, με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για να τους βοηθήσουν στις διαδικασίες χορήγησης συντάξεων και να επιταχύνουν τη διαδικασία. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, με πάνω από 108 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που επιτρέπουν στους πολίτες να κινούνται ηλεκτρονικά και να εξυπηρετούνται γρήγορα και εύκολα.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το, νοσηλεία, δημόσιο νοσοκομείο

Δείτε ξανά το “Ανάλυσέ το!” (video): Περιστατικό σε Δημόσιο Νοσοκομείο – Τι πληρώνει ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ;

Δείτε ξανά το επεισόδιο της Δευτέρας της εκπομπής «Ανάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers! Στην εκπομπή

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»