Για την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων, την αυτοματοποίηση των συστημάτων της δημόσιας διοίκησης και την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μίλησε στο 1st Blockchain Conference o καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στην ομιλία του στο πρώτο συνέδριο για τις Blockchain τεχνολογίες στην Β. Ελλάδα, ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια ο κρατικός μηχανισμός επενδύει σταθερά στις έξυπνες υπηρεσίες, οι οποίες επιχειρούν να αυτοματοποιήσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, απαλλάσσοντάς τους από το βάρος της γραφειοκρατίας των κρατικών υπηρεσιών που χρόνια τους ταλαιπωρεί, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξυπηρέτησής τους. Όπως δηλώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Ο κρατικός μηχανισμός μέσω των έξυπνων υπηρεσιών του επιλύει άμεσα τα προβλήματα των πολιτών, με απλά και εύχρηστα προς όλους αυτοματοποιημένα τεχνολογικά συστήματα.
«Η διαφορά είναι ότι προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα που αφορούν τον πολίτη με έξυπνες υπηρεσίες που βγάζουμε. Υπηρεσίες οι οποίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, είναι αρκετά απλές. Απλοποιούμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορούμε να βγάζουμε ηλεκτρονικές εφαρμογές που μπαίνει ο πολίτης, δηλώνει τι θέλει να κάνει και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από αυτό.»
«Δεν χρειάζεται να προσκομίσει δικαιολογητικά, βεβαιώσεις πιστοποιητικά για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του. Υπάρχει ένα κέντρο διαλειτουργικότητας εδώ στην Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και κάθε φορά που εκδίδεται μια απόφαση από τον κ. Πιερρακάκη προσπαθούμε τα δικαιολογητικά αυτά να μεταφέρονται προς τον φορέα που κάνει μια αίτηση ο πολίτης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί χωρίς να κάνει το οτιδήποτε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξιοποίησης των εν λόγω συστημάτων είναι οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων για το Fuel Pass και το Power Pass, το οποίο τρέχει αυτό το διάστημα, έχοντας ξεπεράσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις 500.000 αιτήσεις.
«Για το fuel pass ο πολίτης δεν χρειάζεται ούτε να προσκομίσει κάποιο πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο είναι δικό του, ούτε ότι έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, ούτε ότι δεν είναι ακινητοποιημένο, ούτε ότι είναι ασφαλισμένο. Τώρα πια όλα αυτά είναι αυτοματοποιημένα.»
Αναφερόμενος στην άνθιση των Blockchain τεχνολογιών και την αξιοποίησή τους από τον κρατικό μηχανισμό, ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι οι εν λόγω τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν άμεσα στην διασφάλιση της ακρίβειας των δεδομένων, εξασφαλίζοντας την εγκυρότητα των πληροφοριών μέσω και της ιχνηλάτησής τους. Όπως εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα έντυπα που καλείται να προσκομίσει ο πολίτης δεν είναι ακριβώς έγκυρα ή ενδεχομένως να μην είναι ενημερωμένα.
Οι Blockchain τεχνολογίες θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στο σημείο αυτό, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ακρίβειας των δεδομένων, δεδομένου ότι προφέρουν τη δυνατότητα να καταχωρούνται τα δεδομένα με έναν τρόπο που εξασφαλίζει την πλήρη ιχνηλάτηση τους, καθώς θα είναι σαφές ποιος έχει αποθηκεύσει ή μεταβάλει οποιοδήποτε δεδομένο.
«Αυτό έχει πολλαπλάσια οφέλη για τη δημόσια διοίκηση τα οποία έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Οφέλη που αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη μείωση του κόστους, στη μείωση της διαφθοράς και εφόσον τα δεδομένα αυτά είναι σε τέτοια μορφή που δεν μπορούν να αλλαχθούν είναι πολύ εύκολο να ξέρει κανείς πραγματικά ποια είναι τα δεδομένα.»
«Άρα αυτοματοποίηση, έλεγχος και accountability, δηλαδή η δυνατότητα να ξέρουμε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε πραγματοποιεί, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ενίσχυση της εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια διοίκηση, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ε.Ε.»
Σχολιάζοντας τα επόμενα βήματα του Υπουργείου στο δρόμο για την πλήρη ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Αναγνωστόπουλος τονίζει στο λόγο του ότι μελλοντικός στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ρύθμιση θεμάτων όπως τα έξυπνα συμβόλαια, ζητήματα που αφορούν θέματα κύρους, ισχύος και δεσμευτικότητας, εξασφαλίζοντας την αμεσότητα και τη διαφάνεια των συναλλαγών τους τόσο με το κράτος, όσο και μεμονωμένα με άλλους ιδιώτες.