Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Νομοθετική ρύθμιση αφαιρεί τον δικαστικό έλεγχο από τα funds: Ανησυχία από τον Σύλλογο Δανειοληπτών

Δημοσίευση: 29/01/2024
δικαστικός έλεγχος, funds, δάνεια

Νομοθετική ρύθμιση που πέρασε τους τελευταίους μήνες και η οποία αφαιρεί το δικαστικό έλεγχο από τα funds εντόπισε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Μάλιστα, όπως ενημερώνει  ο Σύλλογος απέστειλε επείγουσα επιστολή στους 300 βουλευτές και σε όλα τα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα εστιάζοντας ότι η ρύθμιση βρίσκεται στο άρθρο 115 παράγραφος 2 του Νόμου 5072 που έχει τον τίτλο “Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων”.

(Αναδημοσίευση από: Flash.gr)

Στο νόμο αυτόν διαβάζουμε:

Τα έντυπα δημοσίευσης στο αρμόδιο ενεχυροφυλακείο της παρ. 7 του άρθρου 14 και της παρ. 7 του άρθρου 21 αποτελούν πλήρη απόδειξη για την εξαιρετική νομιμοποίηση του διαχειριστή πιστώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκομιδή πρόσθετων εγγράφων ή η τήρηση άλλης διατύπωσης. Σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης απευθείας από πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, αρκεί να προσκομίζεται η σύμβαση διαχείρισης σε περιληπτική μορφή ή απόσπασμα αυτής, εφόσον περιέχει τα στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 39.

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος στην επιστολή του, “με την παραπάνω ρύθμιση αφαιρείται η δυνατότητα δικαστικού ελέγχου και οι δικαστές υποχρεώνονται να δέχονται ως “πλήρεις αποδείξεις” τα οποιαδήποτε έγγραφα έχουν κατατεθεί στο ενεχυροφυλακείο. Έτσι, επιτρέπεται η ακόμη θολότερη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης και παρακάμπτεται η δικαστική παρέμβαση, διευκολύνοντας την υφαρπαγή περιουσίας από τους δανειολήπτες  συμπολίτες μας που στερούνται πλέον από το σημαντικότερο νομικό όπλο για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους έναντι καταχρηστικών απαιτήσεων”.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ζητά την άμεση κινητοποίηση των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων για την άμεση επανεξέταση και κατάργηση της ρύθμισης αυτής.

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

HDI

Η HDI Global υποστηρίζει τους πελάτες στην εκπλήρωση των ρυθμιστικών τους απαιτήσεων με εξατομικευμένες υπηρεσίες

Ενόψει της κλιματικής αλλαγής, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο φυσικούς κλιματικούς κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθεσία και απειλούν

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»