Σάββατο, 13 Απριλίου 2024

Swiss Re: Οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν 108 δισ. δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες το 2023

Δημοσίευση: 02/04/2024

Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές 280 δισ. δολαρίων το 2023 στον κόσμο, από τα οποία τα 108 δισ. δολάρια καλύφθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με την ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, η οποία προέβλεψε ότι το ύψος τους θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε 10 χρόνια.

Το ύψος των ζημιών και η κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καθώς το 2022 το ποσό τους είχε αυξηθεί εξαιτίας του κυκλώνα Ίαν.

Ωστόσο ο λογαριασμός για τις ασφαλιστικές εταιρείες ξεπέρασε το όριο των 100 δισ. δολαρίων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αναφέρει σήμερα η ελβετική εταιρεία στην ετήσια μελέτη της Sigma, η οποία υπολογίζει το κόστος καταστροφών και φυσικών καταστροφών.

Το 2022 οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές υπολογίστηκαν σε 286 δισ. δολάρια, ενώ το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες έφτασε τα 133 δισ. δολάρια.

«Παρά την απουσία ιστορικής καταιγίδας του μεγέθους του κυκλώνα Ίαν, που έπληξε τη Φλόριντα την προηγούμενη χρονιά, οι απώλειες που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές το 2023 ήταν σοβαρές», δήλωσε ο Ζερόμ Ζαν Χέγκελι, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re, η δήλωση του οποίου δημοσιεύεται στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη μελέτη.

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία ήταν η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος το 2023. Οι ζημίες που είχαν ασφαλιστική κάλυψη ανήλθαν σε 6,2 δισ. δολάρια, ενώ ο σεισμός αυτός έδειξε με «δραματικό» τρόπο τα κενά κάλυψης στον κόσμο, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι οικονομικές απώλειες έφτασαν τα 58 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο σεισμός έπληξε περιοχές με χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη, καθώς περίπου το 90% των ζημιών δεν ήταν καλυμμένες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν από την πλευρά τους ασφαλισμένες ζημίες 64 δισ. δολαρίων, νέο ρεκόρ, διευκρινίζεται στην μελέτη, επισημαίνοντας ότι αποτελούν εφεξής τη δεύτερη πηγή απωλειών για τις ασφαλιστικές εταιρείες μετά τους τροπικούς κυκλώνες.

Οι χαλαζοπτώσεις που συνοδεύουν αυτές τις καταιγίδες συνιστούν τη βασική αιτία των απωλειών. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν το 85% των ασφαλισμένων ζημιών για τις καταιγίδες, αλλά το ύψος τους αυξάνεται στην Ευρώπη, υπερβαίνοντας τα 5 δισ. δολάρια ετησίως στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Ο κίνδυνος χαλαζόπτωσης αυξάνεται ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Με την άνοδο των θερμοκρασιών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία γίνονται «πιο συχνά και έντονα», το κόστος των φυσικών καταστροφών για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσε «να διπλασιαστεί στη διάρκεια των δέκα προσεχών ετών», προειδοποιεί τέλος η Swiss Re.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»