Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τα δεδομένα των “συνδεδεμένων οχημάτων” ανοίγουν νέες πόρτες στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Δημοσίευση: 30/10/2023
δεδομένα αυτοκινήτων, συνδεδεμένα αυτοκίνητα

Ο υπεύθυνος χειρισμός, η ανταλλαγή δεδομένων και το ζήτημα σε ποιον ανήκουν αυτά τα δεδομένα αποτελούν θέματα συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν συζητηθεί ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, όπου ένας συνασπισμός μερών συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστών, εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης, και συνεργεία επισκευής ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρέμβει όταν πρόκειται για πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα οχημάτων.

Τα συνδεδεμένα οχήματα παράγουν ήδη αρκετά terabyte δεδομένων την ημέρα, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει – εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 30 terabyte δεδομένων την ημέρα μέχρι το 2025. Τα δεδομένα που θα παράγονται επομένως, ισοδυναμούν με περισσότερες από 7.000 ταινίες υψηλής ευκρίνειας!

Στα σημερινά αυτοκίνητα, εκατοντάδες αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας καταγράφουν τα πάντα, από την οδηγική συμπεριφορά μέχρι την κατανάλωση καυσίμου και την κατάσταση της ζώνης ασφαλείας.

Μέχρι πρόσφατα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ήταν οι φύλακες αυτού του χρυσωρυχείου δεδομένων, αλλά ο νέος νόμος δεδομένων της ΕΕ θα αλλάξει το παιχνίδι, βάζοντας τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στη θέση του οδηγού όταν πρόκειται για το ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα των οχημάτων τους.

«Αυτή η κίνηση είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταλλαγή δεδομένων και ο ανταγωνισμός, αλλά για εμάς ως ασφαλιστές ώστε να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε νέα και βελτιωμένα προϊόντα, διαδικασίες αξιώσεων και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για τους πελάτες μας», λέει ο Christoph Lauterwasser, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Τεχνολογίας Allianz. «Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή στον κόσμο της ασφάλισης και των λύσεων αυτοκινήτων, χάρη στη δύναμη των δεδομένων από συνδεδεμένα αυτοκίνητα». Με 177 εκατομμύρια συνδεδεμένα οχήματα που αναμένεται να φτάσουν στην ΕΕ έως το 2030, ο όρος του «μεγάλου» στα μεγάλα δεδομένα γίνεται εμφανής.

Από την ασφαλιστική σκοπιά, όπως επισημαίνει ο Lucie Bakker, Chief Claims Officer στην Allianz Versicherungs-AG, η πρόσβαση στα δεδομένα αυτοκινήτου και η στοχευμένη και κατάλληλη χρήση τους ανοίγουν νέους δρόμους στα πρότυπα ποιότητας και στην διεκπεραίωση αξιώσεων για τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Η απόφαση, στα χέρια των ιδιοκτητών

Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Αυτοκινήτου, η Allianz διεξήγαγε μια έρευνα στους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με θέμα τα δεδομένα οχημάτων. Ένας στους δύο ερωτηθέντες είναι πρόθυμος να διαθέσει τα δεδομένα του για ασφαλιστικές υπηρεσίες, κάθε δεύτερος οδηγός φοβάται την κατάχρηση δεδομένων και τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων απαιτούν σαφείς διαδικασίες διαγραφής.
Συνολικά, η έρευνα αποκάλυψε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο κατανόησης μεταξύ των καταναλωτών του σύγχρονου κόσμου για τα δεδoμένα των αυτοκινήτων. Ενώ ο φόβος της κατάχρησης δεδομένων και της απώλειας του απορρήτου είναι εμφανής, η έρευνα έδειξε ότι οι οδηγοί κατανοούν ότι τα οφέλη μπορούν να προκύψουν από δεδoμένα, ιδίως για καινοτόμες υπηρεσίες (55% των ερωτηθέντων εγκρίνει), ταχεία επεξεργασία ατυχημάτων (60% εγκρίνει) , και διευκρίνιση ευθυνών σε περίπτωση ατυχημάτων (65% εγκρίνει).
«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ακριβώς αυτά που μας οδηγούν ως ασφαλιστές», λέει ο Klaus-Peter Roehler, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz SE . «Οι ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση δεδομένων είναι κατανοητές εν όψει του αυξανόμενου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, αλλά ως ασφαλιστές των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, γνωρίζουμε αυτούς τους κινδύνους και έχουμε την τεχνογνωσία για να τους αντιμετωπίσουμε. Μια ευκαιρία, και μάλιστα μια αναγκαιότητα, παρουσιάστηκε. Πρέπει να πείσουμε τους πελάτες ότι η κοινή χρήση των δεδομένων δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά και προς όφελός τους».
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σήμερα, περίπου το 80% των βιομηχανικών δεδομένων στην Ευρώπη παραμένουν αχρησιμοποίητα. Ο νέος νόμος για τα δεδoμένα της ΕΕ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την οικονομική ισχύ αυτών των δεδομένων, αλλά δεν είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας και θα χρειαστεί περαιτέρω νομοθεσία, ειδικότερα στη συγκεκριμένη περίπτωση για να καλύψει τις πολυπλοκότητες του κλάδου.
Διαβάστε περισσότερα: Allianz.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Σήμερα ακριβώς στις 18.00 στην εκπομπή ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ: Πώς θα κριθεί και θα αποζημιωθεί η περίπτωση ζημίας ηλεκτρονικού μηχανήματος

Μη χάσετε σήμερα στην εκπομπή “Ανάλυσέ το”, τη μοναδική διαδικτυακή εκπομπή με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων (προ) ασφαλιστικών ελέγχων. Για ακόμα

Αυτή την Τρίτη στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ Live: Οι θέσεις της παράταξης “Δημιουργία #Κοινότητα_Πολιτών” για τα ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές!

Μη χάσετε το “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο” αυτή την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, τη μοναδική διαδικτυακή εκπομπή ενημέρωσης του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, στο

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»