Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Ιστορική αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας: Η επιστροφή από το “Junk” στην Επενδυτική Βαθμίδα

Δημοσίευση: 11/09/2023
επενδυτική βαθμίδα, DBRS Morningstar

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή της οικονομικής της ιστορίας, καθώς την Παρασκευή δόθηκε από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar η επενδυτική βαθμίδα αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα με σταθερές προοπτικές (trend).

Η αναβάθμιση αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός ενώ ταυτόχρονα έχει χαρακτηριστεί από το Bloomberg ως “η σημαντικότερη αναβάθμιση της χώρας από την κατηγορία “junk” μετά την οικονομική κρίση που τη συγκλόνισε πριν περισσότερο από μία δεκαετία”.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει πως αυτό το βήμα σηματοδοτεί την επιτυχή εκτέλεση της οικονομικής ατζέντας που υιοθέτησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο DBRS είναι ένας από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που σημαίνει ότι πλέον η αξία των ελληνικών ομολόγων δεν θα μειώνεται περισσότερο από το κανονικό όταν χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε ενέργειες επαναχρηματοδότησης.

Επενδυτική Βαθμίδα πριν το τέλος του χρόνου: Τι προβλέπεται για την Eλλάδα

Η Eλλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα πριν από 13 χρόνια και είχε προχωρήσει σε χρεοκοπία. Σήμερα βρίσκεται στην ομάδα των χωρών που τα ομόλογά της θεωρούνται “επενδύσιμα”, ξεφεύγοντας από την κατηγορία “σκουπίδια”.

Οι αναβαθμίσεις από άλλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως η Moody’s και η S&P, θα έρθουν πριν το τέλος του έτους. Οι προβλέψεις για τις συγκεκριμένες αξιολογήσεις προβλέπονται θετικές αποτελώντας ένα ακόμη βήμα προς την επίσημη ανακήρυξη της Eλλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Εάν η S&P αναβαθμίσει την Eλλάδα, τότε η χώρα θα έχει όλα τα προνόμια της νέας της θέσης, όχι μόνο από τις αγορές αλλά και από τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά πολύ σημαντικότερα, από την ΕΚΤ.

Κωστής Χατζηδάκης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DΒRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα τόνισε τη σημασία που έχει αυτό το βήμα στην πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας γενικότερα.

Η ανακοίνωση του οίκου DΒRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα, όπως η αύξηση των επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας και η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ“, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης. Επίσης, επισημαίνει τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Είναι σαφές ότι η Eλλάδα κατευθύνεται προς μια νέα εποχή οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ενδυναμώνοντας τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για όλους τους πολίτες της Eλλάδας και τη χώρα συνολικά.

Η επενδυτική βαθμίδα όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης ήρθε μετά από συστηματικές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό επίπεδο. Μετά τις έως τώρα αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις η οικονομία της Eλλάδας αναμένεται να παρουσιάσει ανάκαμψη ως αποτέλεσμα βελτιωμένων όρων δανεισμού, περισσότερων επενδύσεων, της γενικότερης ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας που προβλέπει η επενδυτική βαθμίδα.

Το παράδειγμα του οίκου DΒRS αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης τους επόμενους μήνες, πριν την αλλαγή του έτους.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»