Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023

Έκτακτη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος για τις δασικές πυρκαγιές

δασικές πυρκαγιές, Ιωάννης Αρτοποιός, αυτοψίες, κτήρια

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε εχθές το βράδυ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ο κ. Αρτοποιός επισημαίνει πως όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό τους.

Λόγω των αναζωπυρώσεων στη Δ. Αττική εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώστε να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τις κατοικίες τους στους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Οινόη, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό και εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς  Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Οινόη, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

Να σημειωθεί πως ήδη από την Τρίτη διενεργούνται αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Συνολικά έγιναν 151 αυτοψίες και καταγραφές των πληγέντων κτιρίων (όπου επιτράπηκε η πρόσβαση) από τα κλιμάκια, από τις οποίες διαπιστώθηκαν πως (α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Χθες μάλιστα, έγιναν συλλήψεις τριών ανδρών στην Κρήτη που εκτελούσαν θερμές εργασίες, από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές, στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιωνιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν ριχτεί επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα, που συνδράμουν στην πυρόσβεση, καθώς και 14 προωθητές Γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο πεδίο των επιχειρήσεων. Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 6 πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για την διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και της φύλαξης των περιουσιών, όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί καθώς, όπως αναφέρει, οι περισσότερες πυρκαγιές συμβαίνουν από αμέλεια.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα