Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Covid-19 μείωσε κατά 1,6 χρόνια το μέσο προσδόκιμο ζωής τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας

Δημοσίευση: 14/03/2024
Covid-19, προσδόκιμο ζωής

Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,6 χρόνια παγκοσμίως ήταν το κατάλυμα που άφησε πίσω της η πανδημία του Covid-19 τα δύο πρώτα χρόνια, όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Lancet”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πανδημία χαρακτηρίστηκε ως το βαθύτερο σοκ για την παγκόσμια υγεία τα τελευταία πενήντα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και τις συνέπειες πολέμων ή φυσικών καταστροφών. Η έρευνα επισημαίνει την “απρόσμενη ανατροπή” στο προσδόκιμο ζωής λόγω της πανδημίας σε σύγκριση με τις αυξήσεις που είχαν καταγραφθεί τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας την έντονη επίπτωση που είχε ο ιός στην ανθρώπινη υγεία.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας, παρατηρήθηκε μείωση του προσδόκιμου ζωής στο 84% των 204 χωρών που μελετήθηκαν, αναδεικνύοντας την εκτεταμένη και βαθιά επίδραση του Sars-CoV-2. Οι συνέπειες αυτές δεν ήταν μόνο άμεσες αλλά και έμμεσες, καθώς η πανδημία επηρέασε την παροχή ιατρικής φροντίδας και την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Παρά τις σκοτεινές αυτές προβλέψεις, οι ερευνητές παρατηρούν μια αχτίδα ελπίδας, τονίζοντας ότι η πανδημία, παρά την καταστροφική της φύση, δεν έχει διαγράψει εντελώς την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Αντιθέτως, η μάχη ενάντια στην COVID-19 υπενθυμίζει την ανάγκη για συνεχή επιστημονική έρευνα, βελτίωση των υγειονομικών συστημάτων και παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων του μέλλοντος.

Η ανάλυση, η οποία αποτελεί ενημέρωση της έρευνας του προγράμματος Global Burden of Disease Study (GBD) επιβεβαιώνει την ανάγκη για προσαρμοσμένες στρατηγικές και μέτρα που θα στοχεύουν στη μείωση των υπερβολικών θανάτων και στην αντιμετώπιση των έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας.

Πηγή: ERT NEWS

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»