Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Έρευνα Coface: Ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Γερμανία που αναφέρει καθυστερήσεις στις πληρωμές αυξήθηκε στο 76% το 2023 παρά την έλλειψη αποτρεπτικών παραγόντων

Δημοσίευση: 20/09/2023
Coface, έρευνα, Γερμανία

Για άλλη μια φορά, περισσότερες εταιρείες πρόσφεραν όρους πληρωμών το 2023 (79% όλων των συμμετεχόντων), που είναι συγκρίσιμο με το 2019 (81%). Η γενική προτίμηση για βραχυπρόθεσμους όρους πίστωσης στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητη: περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ζήτησαν να γίνουν οι πληρωμές εντός 30 ημερών το 2023, ενώ οι εξαιρετικά μεγάλοι όροι πίστωσης (120+ ημέρες) παρέμειναν σε χαμηλά ποσοστά.

Αυτά αναφέρει η νέα έρευνα της Coface σχετικά με την εμπειρία εταιρικών πληρωμών στη Γερμανία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, με τη συμμετοχή 1.075 εταιρειών.

Σε αντίθεση με το 2022, η φετινή συμπεριφορά πληρωμών δεν επηρεάστηκε από αποτρεπτικά γεγονότα όπως η πανδημία του COVID-19 ή η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις τιμών στα εμπορεύματα. Αυτό οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα ομαλοποίησης ενώ τα στοιχεία για τις πληρωμές του 2023 πλησίασαν τα επίπεδα πριν από την πανδημία. 

Τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις πληρωμών δείχνουν πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης έχουν βοηθήσει τις εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, τώρα που σχεδόν όλα τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με τον COVID-19 έχουν λήξει και ο αντίκτυπος των ενεργειακών επιδοτήσεων έχει εξισορροπηθεί, ο αριθμός των εταιρειών που ανέφεραν καθυστερήσεις πληρωμών ομαλοποιήθηκε και αυξήθηκε σε ποσοστό 76% το 2023, σημαντικά υψηλότερο από αυτό του 2020- περίοδο 2022, αλλά όχι τόσο υψηλό όσο το 2019 (85%).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις μεταφορές και τις ΤΠΕ. Η μέση διάρκεια των καθυστερήσεων πληρωμών αυξήθηκε σε 30,1 ημέρες το 2023 (+1,4 ημέρες σε σχέση με το 2022), η οποία εξακολουθεί να είναι αισθητά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 39,7 ημερών πριν από την πανδημία.

Οι περισσότεροι τομείς (εξαιρουμένων της ξυλείας, των κατασκευών και της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης) ανέφεραν αύξηση στη διάρκεια των καθυστερήσεων πληρωμών. Με μέσο όρο 22 ημερών, οι εταιρείες του κλάδου της συσκευασίας χαρτιού βίωσαν τον μικρότερο χρόνο αναμονής φέτος,

Αν και η συμπεριφορά πληρωμών παραμένει σε σχετικά καλή κατάσταση ακόμη και μετά από αυτή την επιδείνωση, οι εταιρείες είναι πολύ απαισιόδοξες για τις επιχειρηματικές προοπτικές τους. Η άποψη για την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση είναι ιδιαίτερα αρνητική φέτος καθώς μόνο το 13% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κατάστασή τους είναι καλύτερη από το 2022, ενώ το 41% ​​την αντιλαμβάνεται ως χειρότερη.

Οι προοπτικές για το 2024 είναι επίσης νεφελώδεις. Μόνο το 20% των συμμετεχόντων αναμένει ανάκαμψη για την επιχείρησή του, ενώ το 28% προετοιμάζεται για μια ακόμη χειρότερη προοπτική.

Αν και ο αντίκτυπος των μεμονωμένων μεγάλων κινδύνων, όπως οι διακοπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, έχει μειωθεί, ο αριθμός των κινδύνων που επηρεάζουν ταυτόχρονα τις εταιρείες αυξάνεται.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Γερμανία έχασε την υποστήριξη ως καλή επιχειρηματική τοποθεσία σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ανατολική Ευρώπη κέρδισαν δημοτικότητα. Η Κίνα έγινε επίσης ελαφρώς πιο ελκυστική, αλλά η υποστήριξή της παρέμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην ιστορική σύγκριση.

Αυτό είναι επίσης το αποτέλεσμα των στρατηγικών αποφυγής κινδύνου των γερμανικών εταιρειών που προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από μεμονωμένες χώρες, προμηθευτές ή πελάτες. Φέτος, ήδη το 12% των συμμετεχουσών εταιρειών επιλέγει την απομάκρυνση του κινδύνου, με τα κλωστοϋφαντουργικά ρούχα να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό. Για τα επόμενα τρία χρόνια, το 25% όλων των γερμανικών εταιρειών της έρευνας αναμένεται να χρησιμοποιήσει μια στρατηγική μείωσης των ρίσκων για την επιχείρησή τους.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την αναφορά, εδώ.

Πηγή: Coface

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΕΚΠΟΙΖΩ προχώρησε σε ανακοίνωση για τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια ΥΓΕΙΑΣ. Δείτε τί αναφέρει.

Στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. το τελευταίο οκτάμηνο οι καταγγελίες στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»