Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Εξετάζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% – Στο τραπέζι και η μείωση φόρων και εισφορών

Δημοσίευση: 25/08/2021

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8% φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση για το 2022, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε φόρους και εισφορές από τη νέα χρονιά, απόφαση η οποία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την πορεία των εσόδων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τον Οκτώβριο, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός στο OPEN αναφέρει:

“Θα έχουμε καλή εικόνα στα έσοδα, συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021. Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και μια εικόνα -που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ- για το τι δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών”.

Αναφερόμενος στον νέο ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι θα διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, όταν “θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες“, προσθέτοντας επίσης ότι θα “έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ.

“Είναι γεγονός όμως ότι έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Και αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα, έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022“.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση νέου πανδημικού κύματος, δηλώνοντας ότι “Έχουμε δημοσιονομική χαλαρότητα, θα έχουμε και το 2022, αλλά οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι λελογισμένες για να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία“.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Solo Travel: Συμβουλές & Προορισμοί

Ταξιδεύεις μόνος και ψάχνεις για τις καλύτερες συμβουλές και προορισμούς; Μην ανησυχείς, έχουμε τις απαντήσεις! Το solo travelling μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό και

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»