Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χάρης Θεοχάρης: Ανοιχτή η κυβέρνηση σε προτάσεις σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον τομέα των ασφαλίσεων

Δημοσίευση: 07/11/2023
Χάρης Θεοχάρης, POS

“Η κυβέρνηση είναι σύμμαχος με την ασφαλιστική αγορά, με τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης να αποτελεί τη βασική της φιλοσοφία”. Αυτό επισήμανε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος με θέμα «Νέες τεχνολογίες και (Αντ)Ασφάλιση – Η Επόμενη Ημέρα», ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Ταυτόχρονα έκανε ανοιχτό κάλεσμα στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης αναμένοντας τις προτάσεις του προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία. 

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο υφυπουργός αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς ενίσχυση της διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, όπως την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και στη νέα συζήτηση που έχει ανοίξει ο Πρωθυπουργός περί υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση κατοικιών.

Όπως και ο ίδιος τόνισε, είναι πράγματι μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα, ενώ ακόμα αναγνωρίζει την ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ως απαίτηση της σύγχρονης πραγματικότητας. Πάνω σε αυτό δήλωσε πως “περιμένουμε (η κυβέρνηση) τις προτάσεις σας και στο μητρώο“.

Στο μεγάλο κενό προστασίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δηλώνοντας την ανησυχία του ασφαλιστικού κλάδου στην χώρα μας όσον αφορά τη διείσδυση της ιδιωτικής ασφαλισης. “Πρέπει να ασφαλιστούμε“, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αυτή του η δήλωση δεν αφορά μόνο την ασφάλιση κατά κλιματικών κινδύνων αλλά αφορά και τις καλύψεις στον τομέα της Υγείας αλλά και στις συντάξεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο μέσος όρος παραγωγής στην Ευρώπη κυμαίνεται γύρω στο 7% ενώ ο αντίστοιχος στην Ελλάδα είναι μόνο σε ένα ποσοστό 2%. “Όταν μιλάμε για μεγάλο κενό προστασίας στην Ευρώπη όπου η ασφαλιστική παραγωγή κυμαίνεται στο 7,5% του ΑΕΠ, τι μπορούμε να πούμε για την Ελλάδα, όπου ο σχετικός δείκτης βρίσκεται μόλις στο 2,3%;”, δήλωσε.

Παράλληλα και σε συμφωνία με τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ο κ. Σαρρηγεωργίου επισήμανε πως προκειμένου να καλυφθεί το κενό προστασίας που καταγράφει η Ελλάδα “θα πρέπει να υπάρξει πολιτική και κοινωνική σύγκλιση”.

Οι υπάρχουσες συνεργασίες μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών φορέων ασφάλισης είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα και ο κ. Σαρρηγεωργίου επικροτεί τις πρώτες κινήσεις, ωστόσο θεωρεί (όπως άλλωστε έχει τοποθετηθεί και γενικά η ασφαλιστική αγορά) πως θα πρέπει να ενισχυθεί το μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να κινητοποιηθούν περισσότεροι πολίτες.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Το MDRT Day έρχεται Θεσσαλονίκη!

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του καθιερωμένου MDRT DAY στη Θεσσαλονίκη. Φέτος έχει τίτλο “Secure Today… Thrive Tomorrow” και θα διεξαχθεί το

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»