Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

Μυρτώ Χαμπάκη: Η Experto Crede διαμορφώνει και ενισχύει τις κανονιστικές διαδικασίες κάθε επιχείρησης ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ανεξαρτήτως μεγέθους

Δημοσίευση: 06/11/2023
Μυρτώ Χαμπάκη, Συμμόρφωση

Τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε  email σε  πληθώρα ασφαλιστικών γραφείων, με το οποίο ζητά την υποχρεωτική συμπλήρωση ερωτηματολογίου με σκοπό την καταγραφή των εργασιών διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων.

Στην εκπομπή της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την κα Μυρτώ Χαμπάκη, Managing Partner, Advisory Services της Experto Crede Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, με την οποία συζητήσαμε σχετικά με την συμμόρφωση των ασφαλιστικών γραφείων με τον Ν.4583/2018 και τους ελέγχους της ΔΕΙΑ σε επιχειρήσεις διαμεσολάβησης.

Όπως αναφέρει η κα Xαμπάκη, και σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο ηλεκτρονικό μήνυμα της Εποπτικής Αρχής, η συμπλήρωση του εν λόγω ερωτηματολογίου γίνεται για την καταγραφή και την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν τα ασφαλιστικά γραφεία στη χώρα μας.

“Να θυμίσουμε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια επίσημα στοιχεία με λεπτομέρεια για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση δεν υπάρχουν”, αναφέρει η κα Xαμπάκη ενώ συνεχίζει λέγοντας “η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι κάνει αυτή την έρευνα για τον σκοπό αυτό, η οποία σίγουρα είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, εάν εξετάσουμε τα ερωτήματα που θέτει το ερωτηματολόγιο, θα διαπιστώσουμε ότι ζητά διευκρινιστικές πληροφορίες όπως π.χ. τι είδους χαρτοφυλάκια έχουν οι διαμεσολαβητές, που έδωσαν το βάρος τους την προηγούμενη χρονιά , εάν εκπαιδεύτηκαν  και σε ποια προϊόντα”.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν επερχόμενο εποπτικό έλεγχο καθώς, “Οι έλεγχοι γίνονται εδώ και ένα χρόνο, είχαμε ξανασυζητήσει για το θέμα, γιατί είχαμε συγκεκριμένα παραδείγματα από γραφεία”.

Οι λύσεις από την Experto Crede

Η συμμόρφωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρήσεων διαμεσολάβησης με τον Ν.4583/2018 είναι υποχρεωτική. Το εν λόγω πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα τέλη του 2018, ρυθμίζει τη λειτουργία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και συνεπώς αφορά κάθε ασφαλιστικό γραφείο ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανάγκες κανονιστικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια , η Experto Crede έχει δημιουργήσει ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα συμμόρφωσης ασφαλιστικών γραφείων με τον Ν.4583/2018.

Το πρώτο αφορά ένα βασικό πακέτο συμμόρφωσης για μικρά και μεσαία ασφαλιστικά γραφεία, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί και ένα πιο αναλυτικό πακέτο το οποίο αφορά μεγαλύτερα ασφαλιστικά γραφεία, καθώς τα μεγαλύτερα γραφεία διαθέτουν πιο πολύπλοκες επιχειρηματικές διαδικασίες και χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά την εσωτερική τους δομή και συμμόρφωση.

“Αυτό ουσιαστικά που κάνουμε είναι να ενισχύουμε τις επιχειρήσεις στην συμμόρφωση τους σε όλα όσα απαιτεί η νομοθεσία, δηλαδή στον τρόπο που αναφέρονται στις ασφαλιστικές εταιρίες, στον τρόπο που διαμορφώνουν τις εσωτερικές τους συμβάσεις, στον τρόπο που διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τους συνεργάτες τους και στον τρόπο που διαμορφώνουν τα έντυπα και τις διαδικασίες τους”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η κα Xαμπάκη.

Όπως δηλώνει και η κα Xαμπάκη, “Η Experto Crede είναι εδώ τα τελευταία 5 χρόνια και η ανταπόκριση που λαμβάνει από την αγορά είναι πολύ μεγάλη”.

Βρείτε όλα τα παρεχόμενα προγράμματα και υπηρεσίες, εδώ: expertocrede.gr

Παρακολουθήστε από εδώ την συμμετοχή της κας Xαμπάκη στο “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο” της Τρίτης 31 Οκτωβρίου:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»