Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Μ. Χαμπάκη: Πρέπει να Εντάξουμε την Αβεβαιότητα στη Ζωή μας – Ως Κλάδος Πρέπει να Αποδεχτούμε ότι το Ακραίο Είναι Τελικά Κανόνας

Δημοσίευση: 05/03/2024
Μυρτώ Χαμπάκη, 36th Thessaloniki Insurance Conference, αβεβαιότητα, ακραίο, μαύρος κύκνος

Πόσο ακραίο φαινόμενο θα σας φαινόταν οι καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν πρόσφατα την χώρα μας, πριν αυτές συμβούν; Περίμενε κανείς από εσάς να συμβεί μία παγκόσμια πανδημία, ειδικά τέτοιου μεγέθους και σφοδρότητας όπως αυτή του Covid-19; Ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε ότι πλέον ζούμε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και να προσαρμοστούμε σ’ αυτό. Όταν το ακραίo, το σπάνιο και το ασυνήθιστο γίνεται πλέον κανόνας, η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή.

Τα παραπάνω ανέλυσε η κα Μυρτώ Χαμπάκη, Partner, Advisory Services, Experto Crede, στην εισαγωγική της ομιλία στο 36th Thessaloniki Insurance Conference. Προσεγγίζοντας την έννοια του “Μαύρου Κύκνου” όπως την περιγράφει ο Nassim Nicholas Taleb στο διάσημο βιβλίο του, η κα Χαμπάκη αναφέρθηκε στους παγκόσμιους κινδύνους που θα δούμε ως κοινωνία ατόμων, ως κλάδος αλλά και συνολικά ως ανθρωπότητα. 

Η Θεωρία του Μαύρου Κύκνου – Η Εφαρμογή της στην Ανθρωπότητα

Το 2007, όπως αναφέρει η κα Χαμπάκη, ο N. Taleb, Λιβανέζος Ακαδημαϊκός Συγγραφέας, διατύπωσε την θεωρία του απρόβλεπτου και του καταστροφικού γεγονότος, παρομοιάζοντάς το με μαύρο κύκνο.

Η ιστορία έχει ως εξής: Από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως και τον 17ο μ.Χ. οι κύκνοι θεωρούταν ότι μπορεί να είναι μόνο λευκοί. Η κοινή παραδοχή ίσχυε έως και το 1697 όπου και Ολλανδοί ερευνητές σε ταξίδι τους στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι υπάρχει και είδος μαύρων κύκνων. Εξού λοιπόν και η μεταφορική έννοια που έχουν προσδώσει ως το κάτι απίθανο, το πρωτοφανές, το μη συνηθισμένο αλλά και ενίοτε το σκοτεινό, το καταστροφικό, αλλά παρόλα αυτά και εκ των υστέρων, προβλέψιμο.

Ως είδος, επισημαίνει η κα Χαμπάκη, ανέκαθεν είχαμε την ανάγκη για έναν βαθμό προβλεψιμότητας βάση του οποίου θα καθοριστούν μελλοντικές κινήσεις και αντιδράσεις. Αναζητούμε διαρκώς την τάξη, το αναμενόμενο, δημιουργούμε σχήματα, μοτίβα και στρατηγικές προκειμένου να ανταποκριθούμε. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα περιστατικά τύπου “μαύρoυ κύκνου”, περιστατικά που ξεφεύγουν των προσδοκιών μας για τάξη, ενώ όπως προσθέτει η κα Χαμπάκη, “η σπανιότητά τους δε, τονίζεται από το γεγονός ότι κανένα ιστορικό προηγούμενο δεν μπορεί να προβλέψει επαρκώς την εμφάνισή τους”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το διαδίκτυο. Αρχικά δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στο διαδίκτυο, όμως αυτό ήρθε και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε, αποδεικνύοντας το τεράστιο δυναμικό που μπορεί να έχει ένα γεγονός τύπου μαύρoυ κύκνου”, υπογραμμίζει η κα Χαμπάκη. 

Οι επιπτώσεις των περιστατικών “μαύρoυ κύκνου” είναι βαθιές και μεγάλης εμβέλειας.

“Από τα τεχνολογικά άλματα μέχρι την παγκόσμια πανδημία, ο 21ος αιώνας, έχει γίνει μάρτυρας γεγονότων που κάποτε θεωρούνταν ιδιαίτερα απίθανα, αλλά είχαν βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες”, τονίζει χαρακτηριστικά η κα Χαμπάκη. 

Από τη Θεωρία στην Πράξη – Τι Μπορούμε να Κάνουμε ως Ασφαλιστικός Κλάδος

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κα Χαμπάκη, σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έχουν συμβεί σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή 7 φυσικές καταστροφές οι οποίες ξεπερνάνε το 1 δισ. δολάρια σε ασφαλισμένους κινδύνους. Ωστόσο, οι φυσικές καταστροφές δεν είναι το μόνο πιόνι στη σκακιέρα των παγκόσμιων κινδύνων που δημιουργούν δυστυχώς ένα εκρηκτικό μείγμα στο μέλλον μας”, τονίζει. 

Ο σύγχρονος κόσμος διακρίνεται από πλήθος φυσικών καταστροφών, πολιτικές συγκρούσεις, ανισότητες, ρατσισμό, πείνα, κοινωνική και οικονομική αστάθεια στοιχεία που έχουμε διαμορφώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι ίδιοι. “Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο η ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το διεθνές δίκαιο είναι έννοιες θεωρητικές και αναλώσιμες”, επισημαίνει η κα Χαμπάκη.

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και απειλητικό τοπίο, η ασφάλιση υπήρξε μία κολώνα στήριξης. Και αυτό συνέβη και κατά την διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας αλλά και πιο πρόσφατα, στις πλημμύρες και πυρκαγιές που δοκίμασαν την χώρα μας και την ανθεκτικότητά μας. Ωστόσο καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ιδιαιτερότητες που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, οι στρατηγικές του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν καταλλήλως.

Υπό αυτή την σκοπιά, η κα Χαμπάκη προτείνει:

Καταρχάς μία διαφοροποίηση στα ασφάλιστρα και μια προσωποποίηση κρίνεται σκόπιμη. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επένδυση σε εργαλεία προγνωστικής ανάλυσης, που μπορεί να μας βοηθήσουν και να ενισχύσουν τα προϊόντα που δημιουργούμε. Τέλος, η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεχούς προσαρμογής και μάθησης των νέων συνθηκών εντός της ασφαλιστικής βιομηχανίας μπορεί να μας κρατήσει ένα βήμα μπροστά σε έναν κόσμο όπου η αλλαγή είναι η μόνη σταθερή“.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο κλάδος μας να προσεγγίσει την νέα πραγματικότητα της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, να μάθει να ελίσσεται σε αυτή, αντιμετωπίζοντάς την με ανοιχτό μυαλό, καινοτομία και ανθεκτικότητα.

Χαρακτηριστικά η κα Χαμπάκη επισήμανε, “Τι θα γινόταν αν ο κλάδος μας εξερευνούσε το ακραίo, συνέλεγε δεδομένα για το ακραίo, προέβλεπε το ακραίo, σχεδίαζε προϊόντα για το ακραίo και εν τέλει αποζημίωνε πραγματικά το ακραίο. Και ως κλάδος λοιπόν με ρεαλισμό, ανοιχτό μυαλό και διορατικότητα πρέπει να αποδεχτούμε ότι το ακραίο είναι πια ο κανόνας“.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία της κας Χαμπάκη στο 36th Thessaloniki Insurance Conference, παρακάτω:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»