Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% | Τι αλλάζει και στο επίδομα ανεργίας;

Δημοσίευση: 17/03/2023
Αύξηση του κατώτατου μισθού
Πηγή: ertnews

Από 1η Απριλίου αυξάνεται κατά 9,4% ο κατώτατος μισθός. Προηγουμένως στα 713 € ανέρχεται πλέον στα 780 €

Στα πλαίσια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου.

Η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια, με τους περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με το καθεστώς αυτό να κερδίζουν έως και τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σύγκριση με το 2019, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αύξηση «που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Όπως μάλιστα ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται «στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι όμως στις αντοχές των επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια σημείωσε πως: «Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Τονίζοντας επίσης πως η εθνική οικονομία παραμένει σε μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 34,84 ευρώ ενώ επίσης, από πλευράς επιδομάτων αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα.

Ο υπολογισμός του επιδόματος ανεργίας ορίζεται με ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Το 2019 το επίδομα ανεργίας ανερχόταν σε 399 ευρώ ενώ πλέον φτάνει τα 479 ευρώ.

Αναμένουμε μέσα στις επόμενες μέρες να οριστούν και άλλες αυξήσεις επιδομάτων, τα οποία υπολογιζόταν με βάση τον κατώτατο μισθό.

Δείτε περισσότερα εδώ: primeminister.gr

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»