Παρασκευή, 17 Απριλίου 2026

Αυτός είναι ο μεσίτης που έχει ασφαλισμένα τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην Εθνική Πινακοθήκη

Δημοσίευση: 14/03/2025

Η Karavias Underwriting Agency, η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία στην ασφάλιση έργων τέχνης στην Ελλάδα, είχε αναλάβει την κάλυψη των τεσσάρων έργων που εκτίθεντο στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και τα οποία υπέστησαν βανδαλισμό στις 10 Μαρτίου.

Η προστασία των έργων τέχνης μέσα από εξειδικευμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια αποτελεί έναν από τους πιο απαιτητικούς τομείς στην ασφαλιστική αγορά. Το πρόσφατο περιστατικό βανδαλισμού τεσσάρων έργων στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της ασφάλισης σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου οι ζημιές προκύπτουν είτε από σκόπιμες ενέργειες είτε από απροσεξία των επισκεπτών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που ειδικεύονται στην κάλυψη έργων τέχνης έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν ζητήματα που σχετίζονται με καταστροφή ή φθορά εκθεμάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις, η καταστροφή μπορεί να προκληθεί από αντιδράσεις κοινού, όταν ένα έργο θεωρείται προκλητικό ή αντικείμενο διαμαρτυρίας. Άλλοτε, οι ζημιές είναι αποτέλεσμα απρόσεκτων επισκεπτών, οι οποίοι ακουμπούν ή μετακινούν εκθέματα χωρίς την απαραίτητη προσοχή.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια για έργα τέχνης, η διαδικασία αποζημίωσης εξαρτάται από την έκταση της ζημιάς. Οι ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν συντηρητές για την αποκατάσταση του έργου, με την ασφαλιστική εταιρεία να καλύπτει το κόστος αποκατάστασης. Σε περιπτώσεις σοβαρών ζημιών, όπου η αξία του έργου υποβαθμίζεται σημαντικά, προβλέπεται αποζημίωση για την απώλεια αξίας. Εάν το έργο υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και κριθεί μη ανακτήσιμο, τότε η ασφαλιστική αποζημιώνει πλήρως τον κάτοχό του, ενώ το έργο περιέρχεται στην ιδιοκτησία της.

Η ασφάλιση έργων τέχνης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης πολιτιστικών θησαυρών, εξασφαλίζοντας ότι ακόμη και σε περιπτώσεις ζημιών ή βανδαλισμού, τα έργα μπορούν να αποκατασταθούν ή να αποζημιωθούν, διατηρώντας έτσι την αξία τους για τις μελλοντικές γενιές.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»