Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Αξιωματούχος EMA: Eίναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων επιβεβαίωσε ο επικεφαλής εμβολιασμών του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messangero.

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι η συσχέτιση αυτή θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες και από τον ίδιο τον ΕΜΑ.

«Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων. Αλλά τώρα είναι είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων», αναφέρει στην Il Messangero.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η διαδικασία αξιολόγησης του ΕΜΑ «απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί», επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», ωστόσο «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια ( για τη χρήση του εμβολίου) όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες».

Επιπλέον, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν κατά περίπτωση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες. «Οι νεαρές γυναίκες, συχνά πρωταγωνίστριες κρουσμάτων θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις της Covid-19 και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους γι’ αυτές», καθώς τα σπάνια περιστατικά αφορούν κυρίως γυναίκες κάτω των 50, «αν και υπήρξαν και περιπτώσεις και στις ηλικίες 50-60, αλλά και σε άνδρες, σε ποσοστό περίπου 20%. Η μέση ηλικία είναι γύρω στα 45-47 έτη».

«Πολλοί περιμένουν από τον ΕΜΑ να λύσει το θέμα αυτό για όλους, αλλά δεν είναι τόσο απλό. (…) Σίγουρα θα επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το σκεύασμα και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο. Θα δηλωθεί σαφώς». επισημαίνει.

 

Διαβάστε Ακόμα