Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας μου τις εναλλακτικές θεραπείες;

Δημοσίευση: 24/08/2023
εναλλακτικές θεραπείες, ασφαλιστήριο υγείας, μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας με εφαρμογή σε διάφορες νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές καθώς και στο πλαίσιο ανακουφιστικής φροντίδας; Γιατί δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο υγείας; Ποιες εναλλακτικές θεραπείες καλύπτονται; 

Καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας μου τις εναλλακτικές θεραπείες;

Σε κάποιες γωνιές του κόσμου η μουσική έχει την τιμητική της στις 24 Αυγούστου. Για την ακρίβεια, η σημερινή αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Παράξενης Μουσικής στην Αμερική αλλά και μια ευκαιρία αναβίωσης παλιών μουσικών επιτυχιών στην Ουρουγουάη, μια Βραδιά Νοσταλγίας (La Noche de la Nostalgia) για τα “golden oldies” από τη δεκαετία του 1970 ήδη.

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας που συγκεντρώνει αυξανόμενο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την κορυφαία κλινική Cleveland, οι θεραπευτές αξιοποιούν τις ιδιότητες της μουσικής και στοιχείων της όπως ο ήχος, ο ρυθμός και η αρμονία για να πετύχουν μείωση του στρες ή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Εφαρμόζεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα και έχει αποδειχθεί ευεργετική για την ψυχική, συναισθηματική, σωματική, κοινωνική και γνωστική λειτουργία. Στο σύστημα υγείας της Mayo Clinic αξιοποιείται στις μονάδες ανακουφιστικής (παρηγορητικής) φροντίδας για τη μείωση του άγχους, της αρτηριακής πίεσης, του πόνου και της κακής διάθεσης. Σε κάποια ογκολογικά κέντρα και νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το βρετανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, η μουσικοθεραπεία παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς.

Καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας μου τις εναλλακτικές θεραπείες;

Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της έναντι καταστάσεων και παθήσεων όπως η άνοια, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Πάρκινσον, ο καρκίνος, οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ο χρόνιος πόνος και οι εξαρτήσεις από ουσίες. Ωστόσο, όπως και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, δεν καλύπτεται από τα περισσότερα εγχώρια ασφαλιστήρια νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Μόλις τον τελευταίο καιρό γίνεται ένα άνοιγμα προς τις εναλλακτικές θεραπείες και την ολιστική ιατρική και, μέσα από τα προγράμματα πρωτοβάθμιας κυρίως περίθαλψης αλλά και τα νοσοκομειακά, κάποιες εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους για βελονισμό ή ομοιοπαθητική κατά βάση:

  • είτε με ειδικές τιμές σε ειδικευμένα, συγκεκριμένα και συμβεβλημένα με την Εταιρία Διαγνωστικά Κέντρα, γιατρούς και θεραπευτές
  • είτε καλύπτοντας ποσοστό από την ιατρική αμοιβή (80% ενδεικτικά), ορίζοντας ανώτατο όριο ανά επίσκεψη όπως 40€.

 

Ένας ακόμα λόγος εξαίρεσης

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια παγιωμένη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Όπως οι ψυχολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, έτσι και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους αποτελούν βασικές εξαιρέσεις σε όλα τα εγχώρια συμβόλαια υγείας. Η ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη που παρέχεται από ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζεται μόνο για ειδικές περιπτώσεις, όπως στο πλαίσιο μιας θεραπείας κατόπιν ατυχήματος ή ασθένειας.

Επί παραδείγματι, υπάρχει ασφαλιστήριο που προβλέπει την παροχή για καρκινοπαθείς, ορίζοντας συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων και ύψος κάλυψης ανά έτος σε πιστοποιημένο ψυχολόγο/ψυχίατρο της επιλογής τους εφόσον η πάθηση εκδηλώθηκε μετά τη σύναψη της ασφάλισης. Η ενεργοποίηση της παροχής ενδέχεται και για περιπτώσεις ασθενών τελικού σταδίου, όπου ορίζεται ένα συγκεκριμένο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο όπως 3.000€ για ανακουφιστική φροντίδα και κατ’ οίκον νοσηλεία, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψυχολογική αρωγή από εγκεκριμένους ειδικούς.

Κάποια προγράμματα ασφάλισης υγείας εξασφαλίζουν απεριόριστες συνεδρίες στο δίκτυο συμβεβλημένων ψυχολόγων/ψυχιάτρων με συμμετοχή όπως 25€ ή 30€ ανά συνεδρία ή ποσοστιαίες εκπτώσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

OXI του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη σε πρόσκληση του ΕΒΕΘ για υποδοχή επιχειρηματικής αποστολής απο την Β. Μακεδονία!

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ενημερώνει πως ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Ζορπίδης απάντησε αρνητικά σε πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»