Γράφει ο Λεωνίδας Φούκας, Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Πράκτορας, Μέλος του δυναμικού της Life Solutions, Απόφοιτος Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης Παν/μίου Πειραιά
Ο πρόσφατος σεισμός μεγέθους 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία, εκτός απ’ τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσε σε όλους μας, βλέποντας τις εικόνες των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την πολλαπλή αξία της ασφάλισης. Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν δούμε πόσοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι επήλθαν ταυτόχρονα με αυτό το περιστατικό.
- Σεισμός: Το προφανές και ο μεγαλύτερος σε έκταση κίνδυνος. Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη. Ακόμα κι αν οι οικοδομές στην χώρα μας είναι καλύτερες απ’ αυτές της Τουρκίας και της Συρίας (που κατά κανόνα είναι), ποιος μπορεί να είναι βέβαιος για το τι μεγέθους σεισμός θα γίνει και ποιες οικοδομές θα αντέξουν; Χαρακτηριστικό είναι ότι, ακόμα και οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Τουρκία που είχαν κάνει αναλογιστική μελέτη για να προβλέψουν αυτή την πιθανότητα, έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους και προβλέπεται να έχουν ζημιές για τουλάχιστον μία 2ετία. Αν, λοιπόν, οι ειδικοί επιστήμονες δεν μπόρεσαν να το προβλέψουν, πόσο πιθανό είναι να το κάνει ο καθένας από εμάς που δεν έχουμε ειδικές γνώσεις;
- Απώλεια Ζωής: Υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 45.000 οι θάνατοι στις 2 χώρες. Πόσοι απ’ αυτούς ήταν άνθρωποι που, απ’ το εισόδημά τους εξαρτώνται άλλοι (π.χ. γονείς); Τι οικονομικές ανάγκες δημιουργούνται την επόμενη μέρα στις οικογένειές τους; Εκτός απ’ το συναισθηματικό «κενό» που είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο, σε τι οικονομικές δυσκολίες καλούνται να ανταπεξέλθουν όσοι έμειναν πίσω;
- Μόνιμη Ανικανότητα: Όσοι σώθηκαν, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να εργαστούν ξανά, θα κληθούν να βρουν τρόπο να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Αν το εισόδημά τους δεν είναι εξασφαλισμένο, εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται.
- Απώλεια Εισοδήματος (Πρόσκαιρη Ανικανότητα): Αν κάποιος έχει τραυματιστεί και αναγκαστεί να μείνει εκτός εργασίας για 1-2 χρόνια, πώς αντιμετωπίζει τις εισοδηματικές του ανάγκες;
- Απώλεια Κερδών (για τις επιχειρήσεις): Αρκετές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Με μηδενικό τζίρο θα πρέπει να βρουν τρόπο να πληρώνουν τα έξοδά τους, αλλιώς θα αναγκαστούν να κλείσουν.
- Αστικές Ευθύνες: Είτε των κατασκευαστών των κτιρίων που έπεσαν, είτε του κράτους προς τους πολίτες, είτε ακόμα και των ιδιοκτητών των ακινήτων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα όμορα ακίνητα. Ειδικά η ευθύνη των μηχανικών για τις οικοδομές που έπεσαν, θα φτάσουν αδιανόητα νούμερα αποζημιώσεων.
- Έξοδα Νοσηλείας: Κάποιοι απ’ τους ανθρώπους που σώθηκαν, πιθανότατα θα νοσηλευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν αυτό γίνει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, τα έξοδα νοσηλείας μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με ένα μόνο συμβάν, η ασφάλιση μπορεί να μας προσφέρει σημαντικές λύσεις στον κρίσιμο τομέα των οικονομικών απωλειών. Γιατί πολλοί απ’ όσους είχαν την τύχη να ζήσουν, θα έχουν την ατυχία να πρέπει να ανταπεξέλθουν σε τεράστιες οικονομικές ανάγκες που, αν ήταν ασφαλισμένοι, θα τις είχαν ήδη αντιμετωπίσει.
Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η αξία της ανάλυσης αναγκών από εμάς τους επαγγελματίες που, ασκώντας με σεβασμό και αγάπη προς τους πελάτες μας, το επάγγελμά μας, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανυπολόγιστη βοήθεια σε τέτοιες, ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.