Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Α. Σαρρηγεωργίου: Το Ασφαλιστικό Κενό στην Ελλάδα είναι Επικίνδυνα Μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο

Δημοσίευση: 05/03/2024
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ΕΑΕΕ, ασφαλιστικό κενό

Εκδήλωση με τίτλο «Γεφυρώνοντας το κενό προστασίας για ένα ασφαλέστερο αύριο» πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στις 29 Φεβρουαρίου 2024, σε συνέχεια της 118ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της.

Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας της ΕΑΕΕ, κ. Ελίνας Παπασπυροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη δράση του φορέα για το 2023.

«Η Ένωση ήταν παρούσα σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους πολίτες, όπως το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, η υγεία και οι συντάξεις. Ο κλάδος της ασφάλισης αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας, βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικονομία της χώρας. Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τα μέλη μας, η ανάδειξη του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία.», σημείωσε η κ. Παπασπυροπούλου.

Α. Σαρρηγεωργίου: Το Ασφαλιστικό Κενό στην Ελλάδα είναι Επικίνδυνα Μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο
(από αριστερά): Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος ΕΑΕΕ), Ελίνα Παπασπυροπούλου (Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ), Andreas Brandstetter (Πρόεδρος Insurance Europe)

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, το οποίο είναι επικίνδυνα μεγάλο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ πλήττει περισσότερο τους μη έχοντες. «Βασικός μας στόχος στην ΕΑΕΕ είναι να μειώσουμε το κενό προστασίας που υπάρχει στη χώρα εστιάζοντας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τη συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση».

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης και του σχεδιασμού βιώσιμων λύσεων για την κοινωνία και την Πολιτεία, τονίζοντας την αναγκαιότητα θέσπισης κινήτρων. Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες που επιλέγει να βασίζει την προστασία των πολιτών σχεδόν αποκλειστικά στο Δημόσιο, δηλώνοντας ότι «Η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι εδώ, είναι αξιόπιστη και αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο».

Α. Σαρρηγεωργίου: Το Ασφαλιστικό Κενό στην Ελλάδα είναι Επικίνδυνα Μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο
(από αριστερά): Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (Υποδιοικήτρια της Τραπέζης της Ελλάδος), Παναγιώτης Τσακλόγλου (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), Δόμνα Μιχαηλίδου (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος)

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό. Η Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια των πολιτών, εστιάζοντας στη συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις στην Επαγγελματική Ασφάλιση και στην ανάγκη για αυξημένη συνταξιοδοτική αποταμίευση προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων.

«Οι προοπτικές του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης διαγράφονται θετικές. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αισθάνονται, αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, την περιουσία μας και να επενδύσουμε στο αύριο της δικής μας ζωής και της ζωής των οικογενειών μας.», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου στην τοποθέτησή της.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, εκπρόσωπος του προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ανάφερε πως ο ρόλος της Ιδιωτικής ασφάλισης σε είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και για την προστασία της κοινωνίας. Εστίασε, επιπλέον, στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό μοντέλο, ικανό να προσφέρει αξιόπιστη κάλυψη στο σύνολο των πολιτών με την αξιοποίηση του πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης από την Πολιτεία.

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το κενό προστασίας στην οποία τοποθετήθηκαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Andreas Brandstetter, Πρόεδρος της Insurance Europe και ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Σαρρηγεωργίου.

Α. Σαρρηγεωργίου: Το Ασφαλιστικό Κενό στην Ελλάδα είναι Επικίνδυνα Μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο
(από αριστερά): Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος ΕΑΕΕ), Andreas Brandstetter (Πρόεδρος Insurance Europe), Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), Απόστολος Μαγγηριάδης (Δημοσιογράφος)

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα αποταμιεύουμε πολύ λίγο, γιατί έρχεται το κράτος και καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Επεσήμανε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα διαθέτει σημαντική χρηματοοικονομική επάρκεια και υποστήριξε τις λύσεις που βασίζονται στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας πως είναι στο χέρι μας να βρούμε ποιο είναι το σωστό μίγμα. Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασφάλιση.

Ο Πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter, σημείωσε ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό κενό γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. «Έχουμε τέσσερα μεγάλα παραγωγικά κενά στην κλιματική αλλαγή, τις συντάξεις, την υγεία και την κυβερνοασφάλεια», ανέφερε ο κ. Brandstetter, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων όπως το δημογραφικό, το συνταξιοδοτικό και οι φυσικές καταστροφές.

Α. Σαρρηγεωργίου: Το Ασφαλιστικό Κενό στην Ελλάδα είναι Επικίνδυνα Μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο
(από αριστερά): Andreas Brandstetter (Πρόεδρος Insurance Europe), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος ΕΑΕΕ), Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), Απόστολος Μαγγηριάδης (Δημοσιογράφος)

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στην αλλαγή κουλτούρας που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, καθώς είναι σαφές πως το Κράτος δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα. Το ζήτημα είναι οι πολίτες να ενημερωθούν και η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για να τους διευκολύνει και να τους ενθαρρύνει να ασφαλιστούν, καταργώντας παράλληλα αντικίνητρα όπως ο φόρος ασφαλίστρων. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει τη δυνατότητα να ασφαλίσει πολύ περισσότερους κινδύνους, κατέληξε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Συντονιστής ήταν ο Απόστολος Μαγγηριάδης, Δημοσιογράφος.

Αποκλειστικός υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν η SRS Group of Companies.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»