Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Σύντομα νέα της COFACE απο τον κόσμο!

Δημοσίευση: 10/04/2024
coface

ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν 3,2% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 68,5%. Στο ίδιο διάστημα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 3,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και 51,5% σε ετήσια βάση.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Ο Bassirou Diomaye Faye, 44χρονος εφοριακός που μόλις αποφυλακίστηκε και από ένα διαλυμένο κόμμα, κέρδισε τις εκλογές στον πρώτο γύρο (54% των ψήφων) έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος συνασπισμού. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (ιδιαίτερα οι νέοι) αναμφίβολα ήθελε να επιβάλει κυρώσεις στην ισχύουσα εξουσία για την προσπάθειά της να αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία. Ο νέος πρόεδρος υποστηρίχθηκε από τον Ousmane Sonko, τον δραστήριο ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος αποκλείστηκε από τις εκλογές λόγω κατηγορίας για συκοφαντική δυσφήμιση κατά υπουργού. Ενώ η ατζέντα του Faye περιλαμβάνει θέματα όπως η αναθεώρηση των αλιευτικών συμφωνιών της χώρας και τα συμβόλαια σχετικά με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου (των οποίων η άνοδος αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Σενεγάλης μεσοπρόθεσμα), το κόμμα του τελικά υπαναχώρησε σχετικά με τη βούληση να ρίξει το φράγκο CFA.

ΙΤΑΛΙΑ

Η ιταλική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,2% για τον Ιανουάριο (3,4% ετησίως), επιβεβαιώνοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας παραμένει σε ήπιο ρυθμό. Οι δείκτες εμπιστοσύνης του Φεβρουαρίου δεν υποδεικνύουν ακόμη ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, με τον τίτλο PMI της S&P Global να παραμένει σε συρρίκνωση (48,7) και τις προσδοκίες για παραγγελίες της ISTAT για τους επόμενους 3 μήνες να κινούνται πτωτικά (1,57, από 1,87 τον Ιανουάριο και η κορυφή των 5,77 του Απριλίου 2023). Ουσιαστικά σημάδια βελτίωσης δεν αναμένονται μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς τα κέρδη στην αγοραστική δύναμη στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία οδηγούν στη ζήτηση για τελικά αγαθά και η αύξηση της υλοποίησης των επενδύσεων NRRP μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»