Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

Κεντρικοί Τραπεζίτες: Υπάρχει περίπτωση να δούμε νέα αύξηση των επιτοκίων τους ερχόμενους μήνες;

Κεντρικοί τραπεζίτες, τζάκσον χολ, επιτόκια, πληθωρισμός

Στο Τζάκσον Χολ,  συναντήθηκαν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες με σκοπό να εξετάσουν τις οικονομικές προκλήσεις που συνοδεύουν τον υπερπληθωρισμό και την προοπτική για νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων. 

Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλά μέχρι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός- και συζήτησαν σχετικά με τις βαθύτερες οικονομικές αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προβούν που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο τους.

Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, στην ετήσια συγκέντρωση του Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ) στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, οι κύριοι ομιλητές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην ενδεχόμενη επέκταση της ιστορικής σειράς αυξήσεων των επιτοκίων που ξεκίνησε πέρσι. Παράλληλα, όμως, δεν παρείχαν στους επενδυτές πολλές ενδείξεις για το αν θα το κάνουν πράγματι τους επόμενους μήνες.

Federal Reserve Jackson Hole Economic Symposium
Η Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Kazuo Ueda, διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, και ο Jerome Powell, πρόεδρος της Federal Reserve, στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole. Φωτογράφος: David Paul Morris/Bloomberg

Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μπεν Μπρόντμπεντ, είπε ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ ο Κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, επανέλαβε την ανάγκη για χαμηλά επιτόκια εκεί.

Ένα βασικό θέμα που αναδύεται από τις επίσημες διαδικασίες του συνεδρίου και από τις συζητήσεις στα περιθώρια είναι η δυσκολία προσαρμογής σε δυνάμεις εκτός ελέγχου των νομισματικών αρχών. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν θέματα όπως η παραγωγικότητα και η καινοτομία, η δομή των αγορών ομολόγων, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και η αύξηση των επιπέδων δημόσιου χρέους.

Η Λαγκάρντ, στον λόγο της και σε επόμενη συνέντευξή της στο Bloomberg TV, μίλησε για το νέο τοπίο που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί της ΕΚΤ, το οποίο χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις που προκύπτουν από ιστορικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και της διάσπασης του παγκόσμιου εμπορίου σε ανταγωνιστικά γεωπολιτικά μπλοκ. Ωστόσο, και εκείνη απέφευγε να μιλήσει για αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.

“Παρόλο που πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να διευκρινίζουμε το μέλλον μεσοπρόθεσμα, πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς για τα όρια του τι γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή και το τι μπορεί να επιτύχει η πολιτική μας,” δήλωσε η Λαγκάρντ. “Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας με το κοινό, θα πρέπει να μιλάμε για το μέλλον με τρόπο που να αντικατοπτρίζει καλύτερα την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε.”

Οι συνάδελφοι του Πάουελ και της Λαγκάρντ, ωστόσο, δε δίστασαν να εκφράσουν τις απόψεις τους υπέρ και κατά επιπλέον αυξήσεων των επιτοκίων. Σε συνεντεύξεις, μερικοί όπως η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, και ο Κυβερνήτης της Τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς, υποστήριξαν ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν υψηλά επιτόκια, τα οποία μπορούν να αναστραφούν αν χρειαστεί.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, και του Κυβερνήτη της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, πήραν τον αντίθετο δρόμο, επιχειρηματολογώντας υπέρ ενός προσεκτικού προσεγγίσεως καθώς αξιολογούν τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μίλησαν επίσης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής τους στη λειτουργία της αγοράς των ομολόγων του Κρατικού Θησαυροφυλακίου. Η αναταραχή της αγοράς κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας έχει προσθέσει στις εκκλήσεις των πολιτικών και των οικονομολόγων τις μεταρρυθμίσεις στις υποδομές και τους κανονισμούς.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΜΙΝΕΤΤΑ, νέο λογότυπο

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά αποτυπώνονται στο νέο λογότυπο & στη νέα εταιρική εικόνα

Η είσοδος της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής στην 6η δεκαετία λειτουργίας της συνοδεύεται από σήμερα με νέο λογότυπο και νέα εταιρική εικόνα!

Έφη Αδαμίδου, KPMG

Η KPMG πρωτοστατεί στις εξελίξεις στον κλάδο των Νομικών Υπηρεσιών, επιταχύνοντας την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στους πελάτες της

Οι τεχνολογίες Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) της Microsoft βοηθούν τους νομικούς συμβούλους της KPMG να επαναπροσδιορίσουν την παροχή ψηφιακών