Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

COFACE: Δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς με τα καθαρά έσοδα α’ εξαμήνου να αγγίζουν τα 129 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση: 22/08/2023
Coface, οικονομικά αποτελέσματα, α εξάμηνο 2023

Δυναμική αρχή επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Coface για το πρώτο εξάμηνο του 2023 με τα καθαρά έσοδα να ανέρχονται σε 128,8 εκατ. ευρώ ενώ η ετήσια επιστροφή σε πραγματική ισοτιμία στο 14,3%.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών για το α’ εξάμηνο του 2023 αναλύεται ως εξής: 960 εκατ. ευρώ, αύξηση 11,1% σε σταθερές νομισματικές ισοτιμίες και περίμετρο, και 9,9% σε βάση αναφοράς

  • Η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων αυξήθηκε +11,2% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των πελατών και της αύξησης των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες (+11,3%)
  • Η διατήρηση πελατών διαμορφώθηκε σε υψηλό ρεκόρ (94,4%). η επίδραση της τιμής ήταν ακόμα αρνητική (-2,0%) αλλά λιγότερο από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2022
  • Η δυναμική της επιχειρηματικής πληροφόρησης συνεχίζεται με διψήφια αύξηση (+14,8% σε σταθερό FX). Αυξήθηκε κατά +5,4%, αντανακλώντας σαφή οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία και την Πολωνία

Ο δείκτης καθαρών ζημιών έφτασε το 40,3% το πρώτο εξάμηνο του ’23, αυξημένος κατά 3,8 PPTS. Ο καθαρός συνδυασμένος δείκτης στο ανήλθε στο 65,5%, αυξημένος κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (και +8,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το εξάμηνο 1-22, εξαιρουμένων των επιπτώσεων των κρατικών προγραμμάτων)

  • Ο δείκτης μεικτών ζημιών έφτασε στο 39,4%, αυξήθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα περιβάλλον κινδύνου που εξακολουθεί να ομαλοποιείται
  • Ο δείκτης καθαρού κόστους μειώθηκε κατά 1,6 π.μ. στο 25,2% ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου μείγματος προϊόντων και των υψηλών προμηθειών αντασφάλισης, ενώ οι επενδύσεις συνεχίζονται

Το καθαρό εισόδημα (μερίδιο του ομίλου) ανήλθε στα 128,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 67,7 εκατ. ευρώ για το 2ο τρίμηνο του ’23. Το ετησίως RoATE άγγιξε το στο 14,3%.

Παράλληλα, ο εκτιμώμενος λόγος φερεγγυότητας στο ανήλθε στο 192%, άνω του εύρους στόχου (155% – 175%).

Ο Xavier Durand, Διευθύνων Σύμβουλος της Coface, σχολίασε:

_JON6781

«Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών της Coface αυξήθηκε κατά 11,1%, σε ένα πλαίσιο πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων με τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας να αμβλύνουν, τουλάχιστον προσωρινά, τις πληθωριστικές πιέσεις.

Καθώς η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αδύναμη, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ευρώπη, και το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, η οικονομική υγεία πολλών εταιρειών επιδεινώνεται. Από την αρχή του έτους, η Coface, σε στενή συνεργασία με τους πελάτες της, έχει εντείνει σημαντικά τις προληπτικές της ενέργειες στο χαρτοφυλάκιο κινδύνου της.

Το τελευταίο τρίμηνο, τα αποτελέσματα της Coface ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ, ένα υψηλό επίπεδο που αντικατοπτρίζει την προληπτική διαχείριση ενός περιβάλλοντος αυξανόμενων ζημιών και αυστηρού ελέγχου του κόστους. Ο συνδυασμένος δείκτης για το τρίμηνο ανέρχεται στο 65,5% σύμφωνα με τα νέα λογιστικά πρότυπα ΔΠΧΑ 17.

Οι ισχυρές επιδόσεις μας αντικατοπτρίζονται και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών, όπως η επιχειρηματική πληροφόρηση, που κατέγραψε άλλο ένα τρίμηνο διψήφιας αύξησης (+14,8% το πρώτο εξάμηνο). Όλα αυτά τα στοιχεία επέτρεψαν στην Coface να επιτύχει ετήσιο RoATE 14,3% από την αρχή του έτους, πολύ πάνω από τους στόχους της στα μέσα του κύκλου.

Τέλος, η Coface θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό της σχέδιο στις 5 Μαρτίου 2024.»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»