Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023

Ασφαλιστικές εταιρείες: Η «λυπητερή» από τις πυρκαγιές του Ιουλίου – Νέες αυξήσεις ασφαλίστρων

Ανάλυσέ το! Εμπρησμός καταστήματος. Πως θα κριθεί και θα αποζημιωθεί η περίπτωση αυτή; Ασφαλιστικές εταιρείες: Η «λυπητερή» από τις πυρκαγιές του Ιουλίου - Νέες αυξήσεις ασφαλίστρων

Του Νίκου Σακελλαρίου.

Δημοσιεύθηκε στην imerisia.gr στις 14/8/2023

πυρκαγιές αύξησαν σημαντικά το κόστος αποζημιώσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, χαλώντας κάπως την καλή εικόνα αποτελεσμάτων που έβγαλε η πλειονότητα των εταιρειών κατά το α’ εξάμηνο 2023. Tαυτόχρονα αυξήθηκαν σημαντικά τα κόστη αντασφαλίσεων (δηλαδή οι ασφαλίσεις των ασφαλιστικών για τις μεγάλες ζημιές) με αποτέλεσμα να υπάρξουν κλάδοι που θα αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους από τον Σεπτέμβριο.

Σε 235 ανέρχονται οι ζημιές που δηλώθηκαν μέχρι σήμερα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα το διάστημα 17–28 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή. Τα στοιχεία προήλθαν από 23 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι εκπροσωπούν το 96% της παραγωγής ασφαλίσεων περιουσίας. Από αυτές, οι 231 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (135 κατοικίες, 86 επιχειρήσεις και 10 φωτοβολταϊκά συστήματα) και οι υπόλοιπες 4 ασφάλιση αυτοκινήτων.

Τα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παραμένουν ακόμη στους τόπους της καταστροφής και δέχονται μηνύματα σχετικά με τις ζημιές που βγήκαν. Η ΕΑΕΕ προχωρά, όπως σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής, σε αναλυτική καταγραφή που θα περιλαμβάνει πλήθος ζημιών, ποσά αποζημιώσεων και ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και γεωγραφική κατανομή τους, η οποία αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου και θα δημοσιοποιηθεί με την ολοκλήρωσή της.

Το ζητούμενο πάντως για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι ότι με τον πρόσφατο νόμο έναντι των φυσικών καταστροφών είναι να αυξηθούν οι ασφαλισμένοι (κατοικίες και επαγγελματικές στέγες) έναντι πυρκαγιάς και ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές να γίνουν πιο δεκτικές στην ανάληψη ασφαλιστικού κινδύνου. Για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες εταιρείες απέφευγαν να αναλάβουν ασφαλιστικό κίνδυνο αποφεύγοντας περιοχές μεγάλου κινδύνου (δάση, λιβαδικές εκτάσεις κλπ). Τώρα, που η πολιτεία ουσιαστικά συνασφαλίζει μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα χρειαστεί αφ’ ενός να αυξήσουν τα όρια καλύψεων, τις περιοχές που θα καλύπτουν και να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν και αυξημένα ίδια κεφάλαια.

Νέες αυξήσεις ασφαλίστρων από Σεπτέμβριο

Σε ότι αφορά τις τιμολογιακές αυξήσεις στα ασφάλιστρα, εκτός από τις «παραδοσιακές» αυξήσεις στον κλάδο υγείας (έφτασαν στο 15% στο α’ εξάμηνο) είχαμε και μικρές αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου (μεσοσταθμικα περι του 5%) ενώ ενδέχεται να συνεχιστούν και στο β’ εξάμηνο. Στους κλάδους κατά πυρός οι αυξήσεις στο β’ εξάμηνο θα εξαρτηθούν από τις αυξήσεις των αντασφαλίστρων αλλά και τις ζημιές που θα καταγραφούν στο γ’ τρίμηνο. Ήδη οι ζημιές Ιουλίου ξεπέρασαν τα όρια που είχαν προβλέψει οι ασφαλιστικές καθώς είχαν ασφαλιστικές ζημιές (εν αντιθέσει με τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 που είχαν καεί κυρίως δασικές εκτάσεις).

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα