Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Οι 6 SOS ερωτήσεις για την ασφάλιση κατοικίας

Δημοσίευση: 23/01/2024
ασφάλιση κατοικίας

Είναι αλήθεια ότι η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν την χρειάζονται και δεν τους αφορά.

(Αναδημοσίευση – Περιοδικό VOICE, Υδρόγειος Ασφαλιστική)

Το σπίτι μας είναι το «ιερό» μας. Στεγάζει την οικογένειά μας, τα όνειρά μας και τις πιο βαθιές μας σκέψεις. Είναι ο χώρος όπου ξεκουραζόμαστε, ηρεμούμε, περνάμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας, το καταφύγιο της καθημερινότητάς μας. Είναι, επομένως, σημαντικό να το προστατεύουμε όσο μπορούμε. Και η ασφάλιση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι σεισμογενής, στην εποχή που ζούμε, κι ενώ η επίδραση της κλιματικής αλλαγής προκαλεί όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αφήνουμε την περιουσία μας εκτεθειμένη.

Παρακάτω, θα βρείτε 6 βασικές ερωτήσεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο για την ασφάλιση κατοικίας, επεξηγούν γιατί είναι απαραίτητη αλλά και γιατί μας αφορά όλους.

1. Τι είναι η ασφάλιση κατοικίας;

Η ασφάλιση κατoικίας προστατεύει το σπίτι μας, το πολυτιμότερο αγαθό μας. Αφορά στο ίδιο το σπίτι (κτίριο) αλλά και στο νοικοκυριό μας (περιεχόμενα) και ουσιαστικά σημαίνει ότι, όποτε υποστούν ζημιές ή απώλειες από κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, θα είμαστε στη θέση να τις αποκαταστήσουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε υπέρογκα τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας.

2. Τι καλύπτει μια ασφάλιση κατοικίας;

Ποια είναι αυτά τα «απρόβλεπτα γεγονότα» που μπορεί να συμβούν στο σπίτι μας και να προκαλέσουν ζημιές; Μια πυρκαγιά ή φυσικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες αλλά, επιπλέον, οι διαρροές νερών, η κλοπή και η διάρρηξη, το βραχυκύκλωμα αποτελούν ορισμένες από τις πιο συχνές αιτίες ζημιών στο σπίτι.

Ειδικά στην Ελλάδα, δεν πρέπει, επίσης, να παραβλέπουμε τον σεισμό που προκαλεί υψηλού κόστους ζημιές. Η ασφάλιση κατοικίας καλύπτει όλα τα παραπάνω και όχι μόνο. Είναι σημαντικό ότι τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας παρέχουν συνδυασμούς – «πακέτα» καλύψεων σε ενιαίο ασφαλιστήριο συμβόλαιο άρα και με πιο προσιτό ασφάλιστρο, τα οποία συχνά πλαισιώνονται από ευρύτερες καλύψεις που στόχο έχουν να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία και διευκόλυνση, όπως π.χ. κάλυψη εξόδων για παραμονή σε ξενοδοχείο εφόσον το σπίτι δεν είναι κατοικήσιμο.

3. Γιατί να ασφαλιστώ; Δεν θα με αποζημιώσει το κράτος αν καταστραφεί η περιουσία μου;

Δεν είναι σπάνια η παρέμβαση του κράτους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Πέραν όμως του ότι το ποσό κρατικής επιδότησης ή ενίσχυσης είναι συνήθως μικρό και δεν καλύπτει όλο το κόστος, συνήθως δεν είναι ούτε άμεσο. Η ασφάλιση κατοικίας, από την άλλη, μας αποζημιώνει άμεσα, επαρκώς, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

4. Είναι ακριβή η ασφάλιση κατοικίας;

Όταν μιλάμε για κόστος, πρέπει φυσικά να εξετάζουμε και τις παροχές που μας προσφέρει το κάθε πρόγραμμα, εν τούτοις, η ασφάλιση κατοικίας δεν κοστίζει ακριβά ή τόσο ακριβά όσο φανταζόμαστε. Ενδεικτικά, για μια κατοικία 100 τ.μ. ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας μπορεί να ξεκινά από περίπου €100 – €150 ετησίως.

Με λίγα λόγια, ένα κόστος κατά πολύ μικρότερο από τη δαπάνη που θα χρειαστεί να καταβάλει ένα (ανασφάλιστο) νοικοκυριό για να αποκαταστήσει μία ζημιά από π.χ. διαρροή νερών, μία από τις πιο συχνές ζημιές στο σπίτι – αρκεί να αναφέρουμε ότι το μέσο κόστος μιας τέτοιας ζημιάς υπολογίζεται περίπου σε €2.000!

5. Εάν δεν είμαι ιδιοκτήτης, χρειάζομαι ασφάλιση κατοικίας;

Η ασφάλιση κατοικίας δεν αφορά μόνο στο κτίριο αλλά και σε όλα όσα ονομάζουμε «νοικοκυριό», το περιεχόμενο δηλαδή του σπιτιού μας που επίσης με κόπο και κόστος έχουμε αποκτήσει. Ακόμα και στην περίπτωση που το σπίτι που νοικιάζουμε διαθέτει ασφάλιση από τον ιδιοκτήτη, αυτή καλύπτει μόνο το κτίριο – σε περίπτωση κλοπής, για παράδειγμα, το συμβόλαιο αυτό αποζημιώνει ζημιές που τυχόν θα προκληθούν στο κτίριο αλλά όχι ζημιές ή απώλειες προσωπικών μας αντικειμένων.

Επομένως, ακόμα και αν δεν είμαστε ιδιοκτήτες σπιτιού, χρειαζόμαστε ασφάλιση κατοικίας, ως προς το σκέλος που αφορά στα πράγματά μας – μια επιλογή που προσφέρουν όλα τα προγράμματα, με ελάχιστο κόστος.

6. Μπορώ να αγοράσω ασφάλιση περιουσίας από το διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν έρθει για να διευκολύνουν τη ζωή μας με αμεσότερες λύσεις. Στην περίπτωση της ασφάλισης, όμως, είναι καλό να έχουμε δίπλα μας έναν σύμβουλο! Ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα μπορέσει, αφού διαπιστώσει τις ανάγκες μας, να μας ενημερώσει εμπεριστατωμένα για τις καλύψεις και τους όρους ασφάλιση των διαθέσιμων προγραμμάτων, ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας.

Επιπλέον, μαζί του θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε σωστά το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο της περιουσίας μας, αλλά και το ύψος της επιθυμητής απαλλαγής, ώστε η ασφάλισή μας να είναι ορθή και επαρκής.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»