Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Ασφάλιση – Φυσικές καταστροφές: Οι καλύψεις που «οχυρώνουν» τους κόπους σας

Ασφάλιση – Φυσικές καταστροφές: Οι καλύψεις που «οχυρώνουν» τους κόπους σας

Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών ζητά εκ νέου η ασφαλιστική αγορά, με αφορμή τα νέα στοιχεία για τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις – πλημμύρες) του προηγούμενου Νοεμβρίου στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πρόκειται για 293 ζημιές εκ των οποίων οι 260 αφορούσαν στις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 20,75 εκατ. ευρώ) και οι 33 στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 65.000 ευρώ).

«Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη τον Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες «Ιανό» τον Σεπτέμβριο και «Θάλεια» τον Αύγουστο, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα τρία συμβάντα να ανέρχεται σε 57,1 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, κ. Ερρίκος Μοάτσος,

για να προσθέσει: «Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό, τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία».

Πέραν των φυσικών φαινομένων, πάντως, ο κλάδος της περιουσίας συμπεριλαμβάνει δεκάδες άλλες καλύψεις που παρέχουν μία «ομπρέλα» προστασίας, σε επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- αλλά και στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η βασικότερη (και παλαιότερη) μορφή της ασφάλισης περιουσίας αποτελεί η ασφάλιση πυρός, η οποία προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας για οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από πυρκαγιά. Καλύπτει τη βλάβη της περιουσίας από πυρκαγιά, καθώς, επίσης και την αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν κατά τη διάγνωση, αποτροπή ή περιστολή της πυρκαγιάς, όπως τα έξοδα κατάσβεσης και κατεδάφισης.

Εκτός αυτής, όμως, άλλοι σχετικοί με την περιουσία κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να καλυφθούν με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας, είναι οι εξής:

  • Έκρηξη (εσωτερική ή εξωτερική) ή άλλα παρεμφερή συμβάντα
  • Φυσικά φαινόμενα (πλημμύρα, καταιγίδα, θύελλα, σεισμός)
  • Κλοπή
  • Τρομοκρατικές ενέργειες ή κοινωνική αναταραχή
  • Διαρροή σωληνώσεων, αποκατάσταση, δηλαδή, της ζημιάς που προκάλεσε το νερό στο ακίνητο (κτίριο και περιεχόμενο), τα έξοδα του υδραυλικού που επισκεύασε τη ζημιά κ.λπ.
  • Ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους από καλυπτόμενο κίνδυνο
  • Έξοδα μεταστέγασης σε περίπτωση ζημιάς
  • Αστική ευθύνη πυρκαγιάς και νερών (εάν προκληθούν ζημιές σε όμορη ιδιοκτησία)
  • Απώλεια κερδών/εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης
  • Επιπλέον, προσφέρεται και εξασφάλιση των ενοικίων που λαμβάνετε σε περίπτωση ζημιάς στο ακίνητο που εκμισθώνετε.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το

Ανάλυσέ το! Μοτοσικλέτα επιχειρεί προσπέραση Ε.Ι.Χ από Τα δεξιά. Αν σας συνέβαινε να δώσετε συμβουλή επί αμοιβής για την παραπάνω περίπτωση, ποια συμβουλή θα δίνατε;

Ανάλυσέ το! Δείτε ξανά την νέα εκπομπή του insuranceforum web tv «Aνάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers! Στην

acronis day 2023

Acronis Day 2023 – Protecting the Digital World

Tην Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 η Acronis σε συνεργασία με την TicTac Cyber Security (Acronis Platinum Partner), διοργανώνει και σας προσκαλεί στο ετήσιο φυσικό συνέδριο Acronis Day 2023. Κατά τη