Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ασφάλιση αυτοκινήτου και ακραία καιρικά φαινόμενα: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Δημοσίευση: 10/06/2022
Ασφάλιση αυτοκινήτου και ακραία καιρικά φαινόμενα: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελούν μία νέα πραγματικότητα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, ενώ τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες γίνονται όλο και πιο συχνά, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα οχήματα.

Ασφαλώς, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο τόσο οι αρχές, όσο και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι προκειμένου να είναι σε θέση να προστατεύσουν την περιουσία και τα αυτοκίνητά τους από τους κινδύνους που επιφυλάσσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τις χαλαζοπτώσεις που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), δυστυχώς προϊδεάζουν για μια νέα θεομηνία, οι διαστάσεις τις οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στα Ι.Χ., κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους οδηγούς.

Η μόνη λύση για την προστασία από τους κινδύνους που φέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η προαιρετική κάλυψη των φυσικών φαινομένων στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του εκάστοτε οχήματος. Οι οδηγοί που έχουν προνοήσει και συμπεριλάβει την εν λόγω κάλυψη στο συμβόλαιο τους μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς σε περίπτωση ζημιών θα αποζημιωθούν άμεσα από την ασφαλιστική τους εταιρεία.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου έναντι των φυσικών φαινομένων προβλέπει αποζημίωση από υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως είναι η πλημμύρα/καταιγίδα, το χιόνι ή χαλάζι, η ανεμοθύελλα, ο σεισμός, η κατολίσθηση, η έκρηξη ηφαιστείου, η λαίλαπα, το τσουνάμι και η καθίζηση.

Ωστόσο, οι οδηγοί θα πρέπει αν είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την σύναψη των συμβολαίων δεδομένου ότι σε πολλά συμβόλαια δεν περιλαμβάνεται όλες οι ζημιές από φυσικές καταστροφές, οι οποίες εντάσσονται στις εξαιρέσεις.

Στις συνηθέστερες εξαιρέσεις εντάσσονται:

– Θραύση κρυστάλλων
– Ζημιές σε όχημα που βρισκόταν σε υπόγειο πάρκινγκ
– Βλάβες στα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικό συστήματα από παγετό
– Σε ορισμένες εταιρείες, οι ζημιές από χαλάζι δεν περιλαμβάνονται στην ασφάλιση – φυσικών φαινομένων

Συνεπώς, σε περίπτωση που επιθυμείτε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας να περιλαμβάνει κάλυψη και για τους παραπάνω κινδύνους θα πρέπει να ενημερώσετε τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή και την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων, εφόσον έχετε κάλυψη για φυσικά φαινόμενα και το ΙΧ σας έχει υποστεί σχετικές ζημιές, πρέπει να καλέσετε τη φροντίδα ατυχήματος ώστε να γίνει η καταγραφή του περιστατικού.

Παράλληλα, καλό είναι να παραλάβετε από την Ε.Μ.Υ. δελτίο καιρικών φαινομένων που θα αφορά την ώρα και την περιοχή που επλήγη από την κακοκαιρία. Στη συνέχεια πρέπει να καταθέσετε το δελτίο στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στο Δ.Σ του ΣΕΒ η Φίλιππα Μιχάλη

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. Στην ηγεσία του Συνδέσμου εξελέγη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»